Solkiga vapenköp gynnar inte Saab

Handelsminister Ewa Björling (m) tänker inte se mellan fingrarna om det visar sig att Saab ägnar sig åt korruption. Det är utmärkt.

Foto:

Linköping2007-11-05 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Handelsminister Ewa Björling (m) tänker inte se mellan fingrarna om det visar sig att Saab ägnar sig åt korruption. Det är utmärkt.

Björling är tyvärr inte lika vass när det gäller om Saab bör få sälja vapen till Saudiarabien.

I en intervju med Rapport på lördagen sade Björling:

"Den dagen förundersökningen visar att det förekommit korruption och man också ser att det är en dom på det, då ska regeringen inte hjälpa till."

Uttalandet syftar på att åklagare utreder anklagelser om mutor i samband med Saabs affärer med Tjeckien och Ungern. Döms Saab för bestickning anser Björling att regeringen bör sluta agera dörröppnare åt företaget.

Det är ett rimligt ställningstagande. Hur vanligt det än tycks vara med mutor och dusörer vid större vapenaffärer förblir det oacceptabelt.

Man kan naturligtvis hävda att mutorna är småpotatis i sammanhanget. Motköp är ett vanligt krav vid större vapenaffärer. Innan Sydafrika skrev på köpet av 28 stycken Jas 39 Gripen krävde landets regering motinvesteringar motsvarande 50 miljarder kronor. Att kräva gentjänster är till skillnad från mutor inte olagligt.

Men just för att så mycket står på spel vid en vapenaffär är det viktigt att upprätthålla en knivskarp gräns för vad som är lagligt. Att regeringen markerar nolltolerans mot korruption, även när det gäller den svenska kronjuvelen Saab, är välkommet.

Dubbelmoral har tyvärr länge varit Sveriges grundhållning när det gäller vapenexport. Länder som ena dagen kritiseras kan nästa dag förvandlas till vänner som dunkas i ryggen om en vapenaffär blir aktuell.

Redan själva utgångspunkten talar sitt tydliga språk: Vapenexport är å ena sidan förbjuden i Sverige. Å andra sidan är Sverige världens största vapenexportör per capita, enligt Svenska Freds beräkning.

Innan ett tillstånd att exportera vapen beviljas ska särskild hänsyn tas till om mänskliga rättigheter respekteras i köparlandet. Den regeln är försedd med rejäla gummiband.

Diktaturer som Bahrain, Oman och Pakistan köper svenska vapen. Härnäst kan Saudiarabien bli aktuellt.

Trots att landet enligt utrikesdepartementet är en diktatur utan val eller politiska partier gav Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, nyligen Saab tillstånd att lämna offert på stridsledningssystemet Erieye till Saudiarabien.

När handelsminister Björling tillfrågades om affären i Ekots lördagsintervju var hon - som väntat - påfallande flat:

"De flesta stater har ju en del brister i sina mänskliga rättigheter."

Svensk vapenindustri växer - och bör tillåtas växa. Men den får inte på samma gång, likt en gökunge, tränga undan alla etiska och demokratiska krav ur boet. Precis som när det gäller korruptionen bör de krav som ställs vara knivskarpa.

Så länge ett tydligt demokratikriterium inte existerar bör åtminstone de regler som finns om respekt för mänskliga rättigheter tillämpas på ett rimligt sätt.

Solkiga affärer gynnar inte svensk vapenindustri i längden. Det gör däremot etisk hållbarhet.

Läs mer om