Solna visar vägen

Över hälften av befolkningen mellan 65 och 84 år äter blodtryckssänkande medicin. En tredjedel av samma åldersgrupp använder läkemedel som minskar blodfetterna. Nu går Folkhälsoinstitutet ut med en satsning på motion och sunda vanor för äldre. Ett utmärkt initiativ.

Stavgång är bara ett exempel på motion som passar äldre. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/2008

Stavgång är bara ett exempel på motion som passar äldre. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-07-23 15:20
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

En förändrad livsstil kan påverka blodtryck och blodfetter, det vet man säkert. Det är förstås svårare att veta hur många äldre som skulle kunna sluta med mediciner om de levde sundare och höll sig aktiva.

Men även om de som berörs av satsningen fortsätter med sina mediciner finns det skäl att tro att motion och goda matvanor gör skillnad. Det har visat sig i en satsning som Solna stad började med för två år sedan. Äldre uppmuntras där till motion, bland annat genom särskilda aktiviteter för äldre och motivationssamtal.

Tester har visat att deltagarnas kondition har förbättrats med tio procent. Blodtrycket har minskat. Och dessutom säger många av de äldre att de är gladare och mer rörliga.

Man bör kanske inte stirra sig blind på samhällsnyttan av att äldre lever sunt. Det handlar ju även om livskvalitet.

Landstinget i Östergötland bör haka på Folkhälsoinstitutets projekt som innebär att äldre erbjuds motiverande samtal om träning och hälsa.

Om mängden mediciner som skrivs ut till äldre minskar så är det en besparing för landstinget. Och håller sig människor friskare högre upp i åldrarna är det förstås bra för både dem själva och för samhället.

Linköpings kommun - och övriga kommuner i länet - bör dessutom inspireras av Solna. Att erbjuda äldre särskilda fysiska aktiviteter, som vattengympa och gymträning, är vettigt av flera skäl. Det kan vara en mötespunkt för ensamma äldre. Livskvaliteten kan förväntas stiga om de blir piggare och rörligare. Och det kan dessutom innebära besparingar för kommunen om färre pensionärer behöver hemtjänst.

Det finns mycket att vinna på att satsa på äldres hälsa.

Läs mer om