Som man bäddar får man ligga

Skånska Vellinge har hamnat i skottlinjen sedan kommunen försökt stoppa ett tillfälligt boende för ensamkommande flyktingbarn som Malmö stad, i regi av Attendo Care, öppnat i Hököpinge i Vellinge kommun.

En av de kommuner som har använt frivilligheten till att inte ta ansvar. Nu höjs därför röster för att öka tvånget.Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

En av de kommuner som har använt frivilligheten till att inte ta ansvar. Nu höjs därför röster för att öka tvånget.Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX

Linköping2009-11-14 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bakgrunden är att trycket på Malmö, en av de stora mottagarna av flyktingbarn som kommer ensamma, är så hårt att man inte klarar av det inom den egna kommunens gränser.

 Men Vellinge har i likhet med två tredjedelar av landets kommuner inget avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Och enligt kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) är det den bristande respekten för den demokratiska processen, att Malmö har kört över Vellinge, som upprör mest. I ett pressmeddelande kallar Ljungman det för ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik.

Men egentligen handlar reaktionerna i Vellinge om att kommunen inte vill ha dit några ensamkommande flyktingbarn. Vellinge säger sedan ett par år tillbaka definitivt nej till att ta emot flyktingar överhuvudtaget. Skälet sägs vara att man anser att flyktingmottagandet ska vara statens angelägenhet.

Det verkliga sammanbrottet i svensk flyktingpolitik är att kommuner som Vellinge kan strunta i att ta ansvar för utsatta grupper och stjälpa över det på andra kommuner. Och frågan är vem som egentligen brister i respekten för den demokratiska processen.

Men Vellinge är långt ifrån ensamt om att inte ta ansvar för de ensamkommande flyktingbarnen och den brännande frågan är hur fler kommuner ska förmås att ta ansvar.

Alla är uppenbarligen inte lika klarsynta som kommunerna i Östergötland, som nyligen inledde ett länsövergripande samarbete. Östgötakommunerna går därmed i bräschen och utmanar andra kommuner att ta ett större ansvar. Målet är 50 nya platser i länet nästa år. Det är ett utmärkt exempel på att det finns kommuner som vill och faktiskt drar sitt strå till stacken.

Men fortfarande är det alldeles för många som inte gör det och det i ett läge som Migrationsverket beskriver som mycket ansträngt. I dag väntar cirka 500 ensamkommande flyktingbarn på att få komma till någon kommun. Migrationsverket skrev dessutom nyligen upp sin prognos för antalet barn som kommer ensamma till Sverige under 2009 - till 2 400.

Problemet riskerar alltså att bli akut om inget görs.

Från FP och C hörs nu röster för att öka tvånget. Att lagen ändras så att kommunerna inte kan säga nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det är inte mer än rimligt.

Tanken med kommunernas frivillighet var knappast att enskilda kommuner som Vellinge skulle använda den för att bedriva en egen invandringspolitik eller som ett vapen mot staten - som Vellinge anser bör ta över ansvaret för flyktingmottagandet.

Återigen får andra betala priset för att enstaka kommuner beter sig illa och inte respekterar den demokratiska processen. Men att ett rikt land som Sverige inte kan enas om att alla måste ta ansvar för utsatta människor som söker hjälp här måste väga tyngst. Allt annat vore en skam.

Läs mer om