Spana lagom

Utredaren Anders Eriksson presenterade i går sitt förslag om i vilken utsträckning Säpo och polisen ska få använda sig av signalspaning.

FRA har vållat mycket debatt. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix 2007

FRA har vållat mycket debatt. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix 2007

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-07-22 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Huvudregeln föreslås bli att de inte ska få göra det. Domstol kan dock i undantagsfall ge tillstånd till spaning när det gäller terrorverksamhet, spionage och andra brott som hotar rikets säkerhet. Men även i sådana fall ska Försvarets Radioanstalt sköta spaningen och domstol avgöra hur mycket information som får lämnas vidare till Säpo eller polisen. Syftet är att skydda den enskildes integritet och öka rättssäkerheten.

Vid hemlig telefonavlyssning, som Säpo och polisen sköter på egen hand, får de som avlyssnar tillgång även till helt ovidkommande information - exempelvis när en anhörig använder en brottsmisstänkt persons telefon. Så ska det inte få gå till när det gäller signalspaning.

Dessutom innebär Erikssons förslag att medborgare kan be Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden att granska om de utsatts för någon otillbörlig avlyssning.

Anders Erikssons förslag är mycket restriktivt och värderar den enskildes integritet högre än effektiviteten i polisarbetet. Mot bakgrund av debatten kring FRA-lagen var det precis vad som behövdes.

Läs mer om