Sprickor i blockfasaderna?

Som genom ett trollslag raseras de tidigare så cementerade politiska blocken i sina beståndsdelar och plötsligt verkar nästan vilka konstellationer som helst fungera.

Hur säkra är statsministerkandidaterna på sina respektive allierade? Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Hur säkra är statsministerkandidaterna på sina respektive allierade? Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-09-10 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det började med artikeln "Alliansen + MP om SD tar sig in" i gårdagens Svenska Dagbladet om att majoriteten av Miljöpartiets regionala ordförande (18 av 26) kan tänka sig en anslutning till det borgerliga blocket, för det fall det blir större än det rödgröna och SD blir vågmästare i riksdagen.

Sedan var spekulationerna i full gång.

Det är ju - tyvärr - så att det mer och mer lutar åt att Sverigedemokraterna tar sig över fyra procentspärren den 19 september. I fem av sex opinionsinstituts senaste mätningar klarar partiet gränsen (SvD 9/9). Bara i Sifos mätning får SD under fyra procent (3,6). Fortfarande står hoppet till att väljarna ser igenom SD:s välputsade yta där åsikterna som inte hör hemma i möblerade rum lurar. Åsikter som anas i den numera censurerade valfilmen, eller i partiets vilja att förbjuda elever att tala något annat språk än svenska i skolan.

Skulle SD komma in i riksdagen kan ingen av statsministerkandidaterna tänka sig att hämta stöd från Jimmie Åkesson och Co. Mona Sahlin fiskar hellre i alliansens vatten. Blir det rödgröna blocket störst kommer Sahlin att försöka få Center- och/eller Folkpartiet på kroken. Men Maud Olofsson lovade att aldrig nappa så länge Lars Ohly är tilltänkt som minister.

Alliansen är mer inställd på att regera i minoritet. Den enda lilla flirt som avslöjats är att Göran Hägglund inte är främmande för att "sända ut trevare till Miljöpartiet" (DN 7/9). MP-toppen har dock varit inne på Sahlins linje med C och FP som enda aktuella alternativ. Men så igår lät plötsligt Peter Eriksson inte lika säker. "Man ska aldrig säga aldrig helt och hållet", kommenterade han ett eventuellt samarbete med hela alliansen.

Nej, inte om man ska tro MP:s regionala företrädare. Ute i landet finns också här och där exempel på att MP känner sig mer besläktade med alliansen. I Östergötland finns ett i det styrande Nystart Motala.

MP:s närmande mot det borgerliga blocket på riksplanet blev gårdagens snackis, även om partiledarna försökte tona ner det hela. Värst blev situationen nog för Mona Sahlin. S dalande opinionssiffror har gjort partiet mer beroende av att MP håller sig på mattan. "Vi tre partier håller ihop", klargjorde Sahlin igår (TT). Samtidigt ångrar hon förmodligen mer än någonsin att hon släppte in Ohly i samarbetet. V:s närvaro ser ut att minska chanserna för S att sitta i någon form av koalitionsregering. Hur C och FP skulle ställa sig till ett samarbete med S om Sahlin kan tänka sig att dumpa Ohly känns långsökt att sia om. Det är ytterst osannolikt att de två partierna skulle lämna alliansen för att sätta sig i en Sahlinledd koalition.

Läs mer om