Stäng inte Europa, Cecilia

Jag är Europavän. Det ska vara lätt att arbeta, studera och att sälja varor och tjänster över nationsgränserna. Men jag är också internationalist. Trösklarna mellan EU-länderna och övriga världen ska vara låga.

Förtroendeingivande. Ändå har Cecilia Malmström en hel del att förklara om hur asylrätten ska värnas i Europa.Foto: Adam Ihse / Scanpix / 2009

Förtroendeingivande. Ändå har Cecilia Malmström en hel del att förklara om hur asylrätten ska värnas i Europa.Foto: Adam Ihse / Scanpix / 2009

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-01-25 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Syftet med EU, för mig och, tror jag, för de flesta andra Europavänner, är inte bara att hävda Europa som enhet.

EU ska också verka för fred och demokrati i andra länder och ge en fristad åt människor på flykt från religiös och politisk förföljelse.

Det betyder inte att Europa ska har vidöppna gränser. Särskilt länderna i Sydeuropa har i dag en stor befolkningsgrupp som inte syns i någon statistik, saknar medborgerliga rättigheter och utnyttjas som svart arbetskraft. Det är ett stort problem.

Sedan 2005 har EU en organisation som heter Frontex, ett samarbetsorgan för bevakning och kontroll av EU:s yttre gränser. En huvuduppgift är att leta upp och avvisa illegala invandrare. Även Sverige anlitar Frontex för att minska kostnaderna för avvisningar.

Under utfrågningen i EU-parlamentet i tisdags gjorde Sveriges blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström klart att det nu är en högprioriterad uppgift att ge Frontex tillgång till egen utrustning. Samtidigt gjorde hon klart att hon vill värna asylrätten.

I många länder i EU:s närhet råder förtryck. Många människor i Asien, Mellanöstern och Afrika är utsatta för politisk och religiös förföljelse.

Att söka asyl i Europa genom att vända sig till en ambassad är i det närmaste en omöjlighet och flygbolagen vägrar att transportera människor utan visum. När gränskontrollen skärps blir det dessutom omöjligt att fly över havet. Det enda möjlighet som återstår att ta sig in i Europa är att vända sig till flyktingsmugglare.

Med kunskap om hur verkligheten ser ut blir begreppet legal flykting tämligen innehållslöst. Om människor inte längre har möjlighet att fly, riskerar Cecilia Malmströms tal om att värna asylrätten att bli en tom fras.

Hon talade också om Europas behov av arbetskraftinvandring. Det hade varit bra om hon också hade förklarat att de flesta som flyr till Europa kan och vill arbeta, om de bara får möjlighet. En inte obetydlig grupp är dessutom högutbildade och tillför kompetens som är en bristvara i europeiska länder.

Här måste Sveriges nya EU-kommissionär bli tydligare. Asylrätten måste alltid gå först. Att ta emot människor som flyr från förföljelse är en medmänsklig plikt. Och massavvisningar av människor som riskerar sina liv i bräckliga farkoster utan att pröva deras asylskäl är ett brott mot internationella konventioner.

Cecilia Malmström, som i grunden har en tydlig liberal hållning i flyktingfrågor, har ett tungt ansvar för att detta inte sker.

Utfrågningen klarade hon galant. Men även om Malmström ger ett förtroendeingivande intryck, ger hennes svar på frågorna ändå en tydlig bild av EU:s kluvenhet i asylfrågan: Bjuder in med ena handen men sätter stopp med den andra.

Syftet med EU är att verka för fred, frihet och demokrati, inte att bygga murar mot omvärlden.

Läs mer om