"Hotet mot mångfalden minskar. Hotet mot kvaliteten ökar." Så sammanfattade Correns chefredaktör Ola Sigvardsson utvecklingen i det moderna medielandskapet när han tillsammans med representanter för Tidningsutgivarna talade inför en grupp riksdagsledamöter i Stockholm på onsdagen.
Frågor om mångfald, kvalitet och ägande inom medierna är inte minst aktuella i Östergötland, sedan det blev klart att Norrköpings Tidningar köper Correns ägarbolag.
Köpet sällar sig till en rad strategiska affärer som har lett till att många svenska dagstidningar i dag ingår i koncerner, så kallade mediehus.
Branschjätten Bonniers har fått sällskap av Stampen, Schibstedt, Mittmedia, Norrköpings Tidningar, Nya Wermlands-Tidningen, Gota Media, Herenco och Eskilstuna Kurirens koncern. I den storleksordningen.
Att ägarkoncentrationen i medievärlden hotar mångfalden är en gammal socialdemokratisk käpphäst. Men av kulturminister Marita Ulvskogs ambitioner att lagstifta mot ägarkoncentration i början av 2000-talet bidde föga. Det finns goda skäl till det.
Sverige har i dag betydligt fler radio- och tv-kanaler än för 20 år sedan. Ett antal gratistidningar har också tillkommit.
Men det är framför allt utvecklingen på internet som gör att det är svårt att hävda att ägarkoncentrationen inom konventionella medier skulle utgöra ett politiskt problem. Vilken individ eller sammanslutning som helst kan i dag starta en egen blogg eller nättidning och göra sin röst hörd med små resurser. Vilken enskild aktör kan dominera en så komplex arena?
Mångfalden är i själva verket större än någonsin - och den utvecklingen lär fortsätta.
Men mångfald kan också ses ur ett lokalt perspektiv. Många av Correns läsare är säkert angelägna om att även i fortsättningen få sitt hörn av världen belyst och omskrivet. De kan vara lugna.
Lokaljournalistiken har visat sig ha stor kommersiell betydelse. Den dag den lokala tidningen inte längre skriver om de lokala frågorna blir den ersättlig. Riksnyheterna är i stort sett de samma i alla medier.
Därför har få av de tidningar som köpts upp under de senaste tio åren bytt profil. Tendensen i medierna är snarare ökad lokal bevakning.
Kvaliteten då?
Ola Sigvardsson menar att fragmentiseringen av medierna, med allt fler kanaler, högre tempo och ökad konkurrens, kan hota kvaliteten. 100 000 bloggare och gratistidningar med liten budget kan inte garantera att makten utsätts för en systematisk granskning och knappast heller väntas stå för den grävande journalistiken.
För kvalitet krävs starka nyhetsredaktioner.
Starka ägare står dock inte i kontrast till starka redaktioner - tvärtom. En stark ägare är en förutsättning för att säkra ett långsiktigt perspektiv och de resurser som krävs för kvalitativ journalistik.
Det gäller Corren likaväl som övriga svenska dagstidningar.
Starka mediehus är därför inte ett hot - utan ett adekvat sätt att möta framtidens utmaningar i medievärlden.
Citat: "För kvalitet krävs starka nyhetsredaktioner."
Bildtext: Mångfalden består - trots nya ägare.
Arkivbild: Scanpix