Lasse Stjernkvist (s) hann knappt stänga dörren till partisekreterarjobbet i Stockholm förrän han kastade sig in i den regionala sjukvårdsdebatten.
- En stad av Norrköpings storlek ska ha en dygnetruntöppen akutmottagning, sa Stjernkvist i en intervju i NT och höjde den ilsket röda upprorsfanan mot sina partikollegor i landstingshuset i Linköping.
När länets socialdemokrater samlades till möte i Mjölby i mitten av september framhöll flera delegater från Linköping, att nu måste vi sluta träta och acceptera status quo. De är blinda. De inser inte vilken dånande sprängkraft frågan om akuten på Vrinnevisjukhuset har bland Norrköpingsborna. För socialdemokraterna som parti handlar det om mer än öppethållandet vid akuten på Vrinnevisjukhuset. Det handlar om partiets ställning efter valet 2006. Misslyckas partiet att mobilisera väljarna i Norrköping ligger vägen öppen för en borgerlig majoritet efter valet den 17 september 2006. Och vad värre är: Minskat deltagande i landstingsvalet riskerar att skvätta över på riksdagsvalet. Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c) och övriga borgerliga partiledare följer säkert den interna s-debatten i Östergötland med största intresse.
Och hoppas att Paul Håkansson och Anna-Lena Sörenson vägrar vika ner sig.
Det socialdemokratiska partidistriktet kan tvingas betala ett högt pris för den passivitet som präglade partiledningen för ett år sedan - när landstingsledningen hux flux och inom loppet av några upphetsade månader drev igenom sina långtgående förslag till förändringar av sjukvårdens organisation och struktur. Vad gjorde partidistriktet då? Satt och sov? Nu pågår interna överläggningar. Norrköpingspolitikerna trycker på, med hemvändande Lars Stjernkvist som banerförare. Det finns redan nu röster som höjs för att Stjernkvist, med grundmurad förankring i den östgötska partisjälen, ska lanseras som landstingsråd inför valet 2006. Dylika förslag ska tas för vad de är, ett tecken på den desperation och vrede som ryms i partileden i Norrköping.
Nu återstår för länets socialdemokratiska ledning att visa att den är mogen uppgiften att desarmera den bomb som Paul Håkansson och landstingsledningen apterade för ganska exakt ett år sedan.
TORBJÖRN GUSTAVSSON
Å andra sidan