Stoppa de kriminella mc-gängen

Det senaste året har handlat mycket om mc-gäng och deras brottslighet. I somras varnade polisen för ett maktkrig mellan olika mc-gäng i landet, samtidigt som kriminalvården larmade om att de kriminella gängen har ett starkare fäste på fängelserna än någonsin tidigare.

Foto:

Linköping2008-04-22 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det senaste året har handlat mycket om mc-gäng och deras brottslighet. I somras varnade polisen för ett maktkrig mellan olika mc-gäng i landet, samtidigt som kriminalvården larmade om att de kriminella gängen har ett starkare fäste på fängelserna än någonsin tidigare.

Strax därefter small det i Åtvidaberg. Bomben vid Outlaws hus krävde ett dödsoffer - sprängaren själv, med koppling till Top Side i Norrköping.

I mars visade det sig att Bandidos var på väg att ta över Hog Riders lokal i Linköping. Affären stoppades när kommunen köpte fastigheten. I helgen häktades expresidenten för Hog Riders, den man som Linköpings kommun gjort upp med, misstänkt för häleri.

På nationell nivå är det framförallt sprängattentatet mot åklagaren Barbro Jönsson i Trollhättan som har väckt avsky.

Den organiserade brottsligheten och mc-gängen är ett allvarligt och växande hot. Ingen kan inbilla sig att det bara handlar om storstäderna, när Norrköping, Linköping, Åtvidaberg och Trollhättan drabbas.

Gängens och ligornas kriminella verksamhet är bred. Smuggling, narkotikahandel, utpressning, pengatvätt, "beskyddarverksamhet" och svartaffärer är bara ett axplock. När rättvisan hinner ikapp drar sig inte gängen för att hota vittnen - eller, som i Barbro Jönssons fall, ge sig på åklagare. Mycket tyder dessutom på att ligorna satt i system att fuska med välfärdssystemen. 70 procent av Hells Angels Stockholmsavdelning är förtidspensionärer med ersättning från försäkringskassan.

Detta vill ingen ha. Ingen vill ha organiserad brottlighet och kriminella ligor som anser sig stå utanför lagen och tar till ruskiga metoder för att slippa undan rättvisan.

Och ändå går det trögt med motåtgärderna. Förslag om en nationell polisstyrka för att bekämpa ligorna har viftats bort.

Många är med rätta upprörda över att Englas mördare inte plockades in för dna-test, trots att Falupolisen tre gånger bad Gävleborgsdistriktet om det. När länsgränserna sätter sådana käppar i hjulet för jakten på en ensam kriminell, som ägnar sig åt en typ av brott - hur mycket sinkas då inte polisens kamp mot välorganiserade ligor som gjort kriminalitet till sin affärsverksamhet?

Det finns goda ansatser: Att arbeta över myndighetsgränser, koppla in skatteverket, försäkringskassan och liknande för att kunna slå där det gör mest ont (pengarna!) samt att hela tiden göra livet svårare för gängen - som när Linköpings kommun köpte Bandidos tilltänkta lokal.

Men det behövs mer. Att bekämpa den organiserade brottsligheten är rimligtvis ingen fråga som skiljer höger från vänster, så partierna i riksdagen borde kunna komma överens. Se gärna på Danmark, som på tio år har fått bort två tredjedelar av mc-gängen. Där har man just samarbete mellan myndigheter och en genomtänkt strategi att hela tiden "störa" gängen. Men man har också ett nationellt kommando mot grov organiserad brottslighet, med tillgång till ett modernt underrättelsesystem. Om Danmark har fixat det borde Sverige klara av det.

Läs mer om