Storföretagen pressar småföretagen

Linköping2004-07-07 06:11
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vadstena Industriplast är ett av många små och medelstora företag som levererar komponenter till storföretag som Scania, Electrolux och Volvo. Enbart de 1 200 underleverantörerna till fordonsindustrin sysselsätter ca 65 000 personer. I Östergötland är de flesta av de ca 40 000 som arbetar inom tillverkningsindustrin beroende av storföretagen.

Att säga att underleverantörerna har det tufft är årets understatement. Storföretagen utsätter företagen för en fruktansvärd press. Inte nog med att ledtiderna blir allt kortare. De stora företagen kräver också att underleverantörerna sänker sina priser.

-- Sänk priserna, annars köper vi våra insatsvaror från lågprisländer, lyder budskapet.

Dessutom tillämpar storföretagen allt oftare principen om 90 dagars betalningstid. Det underlättar inte precis situationen för de ofta hårt trängda småföretagen.

Så här ser bilden ut i de flesta etablerade industriländ-er. Storföretagen tvingar komponenttillverkarna att dansa efter deras pipa.

Det väckte visst uppseende i Vadstena när Industriplast köpte den lettiska formsprutefabriken Vip Compotech 2003. Oron för att jobben skulle flyttas från Vadstena till Riga var stor. Vadstena Industriplasts vd och ägare Rolf Hellström ser i stället köpet av den lettiska fabriken som ett sätt att komplettera verksamheten i Vadstena. Ja, frågan är om inte tillverkningen i Lettland stärker Industriplats konkurrenskraft. De enkla och förhållandevis långa serier som företaget kör i Lettland kan av kostnadsskäl inte produceras i Sverige.

Underleverantörer i andra "mogna" industriländer som Tyskland, Finland och Frankrike gör detsamma, i sin strävan att hävda sig mot storföretagens krav på fortsatt prispress och extremt korta ledtider. Strategin måste beskrivas som framgångsrik, men vad händer om de stora drakarna fortsätter att dra åt tumskruvarna?

Sedan början av 1990-talet har ungefär 30 000 jobb försvunnit från fordonsindustrin i Sverige. Att de stora företagen inte fullt ut gjort allvar av sitt hot att lägga ut jobben i låglöneländer beror på att de svenska underleverantörerna hävdar sig utomordentligt väl i fråga om kvalitet och kompetens. Scania vet vad företaget får när det lägger ut en beställning hos Vadstena Industriplast.

Debatten om de små och medelstora företagens villkor kretsar kring sådant som skatter och arbetsmarknadslagstiftning. Visst, det är viktigt, och förbättringar är ett måste, men det är minst lika viktigt att storföretagens utpressningsliknande agerande blir belyst.

Politikerna slåss hett och gärna för fler kvinnor i börsbolagens styrelser. Sånt ger rubriker. Men när hörde ni senast en politiker kritisera storföretagens ökade press på underleverantörerna? Är politikerna ens medvetna om situationen, och vilka konsekvenser den kan få för jobben och sysselsättningen, och för Sverige som industrination?

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Läs mer om