Svarta löner och skattefusk i byggsektorn

Linköping2004-02-25 07:32
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Året var 2001. Länsstyrelsen bjöd in ett 70-tal företag och myndigheter med anknytning till länets byggsektor för en konferens om svart arbetskraft och svarta löner. Fem svarade på inbjudan. Konferensen ställdes in och luften vibrerade av den outtalade frågan: Är temat för känsligt och för eldfängt för att luftas offentligt?

I går presenterade den föredömligt alerta skattemyndigheten en granskning som bekräftar tesen att allt inte står rätt till i byggsektorn. Vid 86 skatterevisioner hos byggföretag i Östergötland och Jönköping upptäcktes felaktigheter i redovisningen hos 68 av företagen. I 36 fall misstänker Skatteverket skattefusk. Det handlar om oredovisade intäkter, luftfakturor och svarta löner. Skattemyndigheten fortsätter att punktmarkera byggbranschen under återstoden av 2004.

Även om de flesta byggföretag och entreprenörer är angelägna om att göra rätt för sig, visar skattemyndighetens och Ekobrottsmyndighetens fortlöpande granskning, som pågått sedan 2002, att fiffel med fakturor, svarta löner o s v, blir allt vanligare. Enligt skattemyndigheten är det inte bara så kallade småskuttar som kringgår eller struntar i gällande lagar och bestämmelser. Skattemyndigheten skrev i en rapport 2001 att den totala omfattningen av svarta löner i byggbranschen är "mycket stor". Den har knappast minskat sedan dess.

Skattefusk och svarta löner snedvrider konkurrensen. Staten går miste om mångmiljardbelopp i form av uteblivna arbetsgivareavgifter, inkomstskatter och utebliven mervärdesskatt. Den svarta sektorn omsätter sammanlagt ca 90 miljarder kronor. Det motsvarar nästan hela kostnaden för den svenska sjuk- och hälsovården.

Skattemyndigheten har tidigare konstaterat att anställda som jobbar svart ofta uppbär sjukpenning eller a-kassa. Det betyder att byggfacken måste intensifiera sitt uppsökande arbete och göra gemensam sak med de hederliga byggföretagen och övriga aktörer för att rensa upp i det svarta, demoraliserade träsket.

Landshövding Björn Eriksson är ordförande i Samverkansgruppen mot ekonomisk brottslighet i Östergötland. Det arbetet måste i fortsättningen höra till landshövdingens mest prioriterade.

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Läs mer om