Sverige måste skydda HBT-flyktingarna

Det har blivit slumpen som avgör vilka HBT-flyktingar som får stanna i vårt land. Sveriges asylrättsliga system har blivit till ett lotteri.

Linköping2013-03-04 03:34
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

En kall vinterdag i januari gifte sig det ugandiska paret Jimmy Sserwadda och Lawrence Kaala i Järfälla kyrka. Det var ett vackert bröllop. Sopranen Nina Stemme sjöng. Lokalen vibrerade av värme och kärlek. Men det var något som lade sordin på stämningen. Jimmy hade beviljats asyl i Sverige, men inte hans man Lawrence. Bägge männen flydde från sitt hemland Uganda på grund av den häxjakten mot homosexuella som pågår i landet. Dock ansåg Migrationsverket att det inte fanns tillräckligt mycket bevisning för att Lawrence skulle kunna beviljas asyl. Trots att han hade misshandlats svårt i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning. Men förra veckan kom det glädjande beskedet: Lawrence kommer att få stanna i Sverige.

Lawrence och Jimmys historia fick ett lyckligt slut. Dock är det många HBT-flyktingar som upplever ett helt annat öde. Många nekas asyl med hänvisning till att det inte föreligger någon uppenbar risk för att de kommer att förföljas. Eller så menar Migrationsverket att personen kan dölja sin sexuella läggning och därigenom undgå förföljelse. I vissa fall handlar det om att den asylsökande misstros. Personens sexuella läggning ifrågasätts, och ses som ett svepskäl för att beviljas asyl. På grund av Migrationsverkets bedömningar skickas alltför många människor tillbaka till sina hemländer där de hotas av död och förföljelse. Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, anser att Migrationsverkets bedömningar inte är "rättssäkra", utan snarare bör betraktas som ett "lotteri".

Den svenska regeringen verkar äntligen ha fått upp ögonen för hur Migrationsverket behandlar de asylfall som rör sexuell läggning. För en månad sedan begärde regeringen att myndigheten ska redovisa för hur dessa utvärderingar görs. Migrationsverket ska bland annat redogöra för vilka verktyg och villkor de använder för att garantera "rättslig kvalitet". Till sommaren ska Migrationsverket presentera sin utvärdering. Förhoppningsvis kommer trycket från regeringen leda till att de tvingas att förändra sitt tillvägagångssätt. I dagsläget är det dock alldeles för många som drar nitlotter i det asylrättsliga lotteriet.

22-årige Mohammad Marzban är en av dem som har dragit en nitlott. Han tvingades att lämna Iran för fem år sen på grund av sin sexuella läggning. Nyligen nåddes han av beskedet att han kommer att tvingas att återvända till Iran. Trots att homosexuella förföljs i landet. Mohammad deltog i en TV-intervju förra veckan. Hans desperation var hjärtskärande: "Jag kommer verkligen döda mig själv, jag vill inte åka tillbaka". Man får hoppas att de kraven som regeringen ställt på Migrationsverket kommer att resultera i att människor, som Mohammad, slipper återvända till liv präglade av hot och förföljelse.

Läs mer om