Publiken trängdes för att få se och höra Sveriges populäraste politiker. Reinfeldt fick genast med dem på noterna när han beskrev de rödgrönas löftespolitik som han kontrasterade emot de nya moderaternas måttfullhet, som fört landet ur finanskrisen med räkenskaperna i god ordning.
- Vi höll hårt i skattepengar när andra inte gjorde det och det har gett resultat, sade Reinfeldt och jämförde med Storbritannien där den nya regeringen nu tvingas hårdsanera statsfinanserna efter Labourregeringens år vid makten. Före finanskrisen hade länderna ungefär samma nivå på statsskulden.
Reinfeldt lovade att regeringen ska fortsätta att hålla en betryggande ekonomisk säkerhetsmarginal. Om alliansen får förnyat förtroende väntar satsningar på utbildning och sjukvård. Nya skattesänkningar får vänta. Däremot blir det stopp för de rödgrönas skattehöjningar som inte alls behövs, lovade Reinfeldt och redogjorde för hela listan med förslag, bland annat återinförandet av fastighetsskatten, där de rödgröna redan backar och talar om undantagsklausuler. När han påpekade det befängda i att skattebefria en viss herrgård i Sörmland men nita radhus i Stockholm, höjde han stämningen i publiken ytterligare ett snäpp.
- Skatt på förmögna? Har någon sagt att det är ni som ska betala - vanligt folk med vanliga bilar med vanliga hus i alla vanliga delar av Sverige, frågade Reinfeldt och slog sedan fast att Moderaterna i dag är Sveriges enda arbetarparti. Han hamrade också in budskapet att alliansen står för allmänintresset medan de rödgröna representerar en mängd olika särintressen i årets val. Samtidigt råder det inget tvivel om mellan vilka huvudstriden står. Mot de nya moderaterna står "de totalt oförnyade socialdemokraterna", slog Reinfeldt fast.
Det var ett mycket slagkraftigt tal framfört med ett nästan omåttligt stort självförtroende av ledaren för det parti som enligt vissa opinionsmätningar nu är Sveriges största. En varning för hybris kanske kan vara på sin plats. Regeringen har lyckats med mycket men inte allt. När det gäller åtgärder för att underlätta för företagen att anställa återstår till exempel mycket att bevisa.
Men ändå blir det mer och mer klart för var dag som går att det rödgröna alternativet brister i trovärdighet. Det hedrar Reinfeldt att han undvek att plocka billiga poäng på Mona Sahlins impopularitet. Det räcker alldeles utmärkt att påpeka hur svårt hennes parti har att tänka nytt.
Den största risken ser just nu ut att vara att Moderaterna slukar sina allierade. Det ska bli spännande att se om Maud, Göran och Jan har några ess i rockärmen att spela ut senare under veckan. Ändå måste det sägas att den har börjat lysande för alliansens del.