Häromveckan upplevde hundratals resenärer på ett X2000-tåg från Stockholm en mardrömslik resa på tretton timmar ner mot Göteborg. I sex timmar blev de sittande mellan Flemingsberg och Södertälje. Situationen blev outhärdlig när temperaturen steg till sextio grader och personalen vägrade att öppna dörrarna. Människor svimmade. Ett spädbarn blev så dåligt att man fruktade för dess liv. Till slut tog passagerarna själva initiativet och räddade sig från kvävning genom att slå ut fönstren med brandyxa.
Snart träder det sista steget i avregleringen av järnvägstrafiken i kraft. Tyska statliga Deutsche Bahn ligger i startgroparna för en storskalig etablering. Man har redan kontor och regionchef i Sverige. Men även om DB vinner upphandlingen kommer det att ärva en hel del av de problem som SJ dras med. De mest grundläggande rör spårnätet, som är underdimensionerat och illa underhållet. Att åtgärda detta ligger huvudsakligen på Banverket.
Att avreglera också Banverket, såsom man gjorde i Storbritannien på nittiotalet, känns inte som en effektiv lösning på problemen. I Förenade kungariket tvingades staten nyligen köpa tillbaka stambanan mellan London och Edinburgh. Däremot är det hög tid att politikerna tar spårnätet på allvar och skjuter till fler resurser. Anders Borg yttrade sig nyligen om att frågan om höghastighetsbanor är "iskall". Det är synd, ett sådant projekt skulle inte bara knyta Sveriges tillväxtregioner närmare varandra och kontinenten, det skulle också innebära en behövlig avlastning på det befintliga spårnätet. Men oavsett om Europakorridoren byggs eller inte är det nödvändigt att förbättra spårkapaciteten.
Men SJ:s problem är inte bara Banverkets. Också fordonen är illa underhållna. Många av tågen som stod stilla i vintras gjorde det till följd av bromsfel eller dörrar som inte gick att stänga. Personalbrist är en annan vanlig anledning till inställda tåg. Bristen på information till passagerarna är skrattretande. Försenade avgångar skjuts upp med fem minuter i taget på informationstavlorna och personalen kan inte svara på frågor. Ersättningen som utgår till resenärer som drabbas av SJ:s handfallenhet är också skrattretande låg. Om någon utgår alls vill säga.
De rödgröna, med Miljöpartiet i spetsen, vill få oss att åka tåg genom att försämra för övriga transportslag. Förbud mot inrikesflyg och stopp för nödvändiga vägbyggen är bara några av exemplen. Att göra tåget till ett seriöst alternativ genom att förbättra för resenärerna vore en mer konstruktiv väg att gå. Kanske kan tyskarna lyckas där SJ i åratal fallerat.