Tänk till om pensionen

Det nya pensionssystemet som trädde i kraft 1999 skulle få svenskarna att ta större ansvar för sin pension.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-06-26 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det nya pensionssystemet som trädde i kraft 1999 skulle få svenskarna att ta större ansvar för sin pension.

Förutom inkomst- och garantipension infördes en premiepension. Den handläggs av Premiepensionsmyndigheten, PPM, och innebär att 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten sätts av till ett särskilt konto.

Sedan är det upp till den enskilde att placera de här pengarna i någon av de 800 fonder som finns listade hos PPM.

Många gör ingen aktiv placering. Deras pengar hamnar automatiskt i Sjunde AP-fonden.

Hur stor premiepensionen sedan blir beror på tillväxten i de valda fonderna.

Eftersom arbetsgivaren betalar in en del av de 2,5 procenten av den pensionsgrundande inkomsten spelar det också roll när man väljer att gå i pension. Ju senare man pensionerar sig desto större blir premiepensionen.

Premiepensionssystemet har fått mycket kritik.

Dels för att det är svårt att överblicka och sätta sig in i. Men också för att det är osäkert. Om man inte placerar sina pengar rätt riskerar man att få det knapert som pensionär.

Eftersom de som pensioneras i dag har en liten del av pensionen i det nya systemet är det de yngre som måste skaffa sig överblick och relevant information. Det är dem som kan påverka sin pension genom smarta PPM-placeringar.

Som framgick i gårdagens Corren tänker unga i 20-25- årsåldern inte så mycket på hur livet som pensionär kommer att bli.

Men med en stigande etableringsålder på arbetsmarknaden borde betydligt fler tänka till.

Enligt en undersökning från tjänstepensionsföretaget Alecta riskerar nämligen en halv miljon 70-talister att bli fattigpensionärer.

De kommer att ha jobbat för kort tid för att tjäna ihop till en rimlig pension. Inkomstpensionen, som beräknas på inkomsterna under yrkeslivet blir lägre. Det blir även den tjänstepension som många arbetsgivare betalar in till sina anställda.

När allt fler börjar jobba senare i livet kan alltså väl placerade PPM-pengar bidra till en bättre ekonomi som pensionär.

Men PPM planerar nu för att börja ta ut avgifter från sparare som flyttar sina pensionspengar ofta.

Det kommer att leda till att antalet transaktioner sjunker. Signalen är att man som aktiv pensionssparare "straffas".

Och om yngre redan i dag är ointresserade av att sätta sig in i pensionssystemet och hur de kan få sina PPM-pengar att växa så lär det inte bli bättre om det kostar att kunna göra det.

Ett annat förslag från PPM är att minska antalet listade fonder till 150, vilket tveklöst begränsar pensionsspararnas valfrihet.

Samtidigt kan det bidra till att fondvalen blir enklare och mer överskådliga; att systemet blir mer användarvänligt helt enkelt. Det kan i sin tur medföra att fler sparare blir mer aktiva.

Om ambitionen med det nya pensionssystemet är att svenskarna ska bli mer aktiva och ansvartagande bör politiken inriktas på att göra det lättare - inte svårare - att göra omplaceringar och därmed ta ansvar för sin pension.

Läs mer om