Telia och tyranniet

Linköping2013-01-10 14:48
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I dagarna påbörjades ännu ett kapitel i sagan om Telia Sonera och diktaturerna. Det är välkänt att Telia Sonera har satsat stort på att etablera sig i diktaturer i Öst. De senaste månaderna har företaget uppmärksammats allt mer för skumraskaffärer i samband med sin expansion i Uzbekistan. Flera tunga chefer i företaget anklagas för att ha förhandlat med företrädare för regimen. Vad som egentligen har skett är i nuläget osäkert. Däremot är en sak säker; Telias huvudägare, den svenska staten, är allt annat än nöjd med hur företaget har skött affärerna.

I tisdags gick Peter Norman, finansmarknadsminister, ut i media och menade att flera av de tunga cheferna inom Telia borde ta timeout. Det är tydligt att regeringen gör sitt yttersta för att distansera sig från Telia Soneras skumraskaffärer. Huruvida ett företag med ett betydande statligt ägande bör ge sig in i affärer med diktaturer är en svår fråga. Å ena sidan är handel ett sätt att öppna upp auktoritära länder och få ökat inflytande, vilket kan bidra till demokratisk utveckling. Å andra sidan är det mycket osäkert huruvida ett företag kan hålla fast vid sina demokratiska värderingar när man verkar i en diktatur. Ofta kan det leda till att man istället anpassar sig till diktaturens spelregler, börjar använda otillbörliga metoder och förhandla med skurkar.

I fallet Telia Sonera är det tydligt att de gjort allt annat än att stärka den demokratiska utvecklingen i de diktaturer som de har etablerat sig i. I ett avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning från förra året framkom det att Telia Sonera har hjälpt diktatoriska regimer i forna Sovjet med att kartlägga meningsmotståndare. Sagan om Telia Sonera och diktaturerna är långt ifrån slut. Det kommer förmodligen inte dröja länge förrän nya skandaler uppdagas.

Läs mer om