Många menar att världen som vaknade upp morgonen den 11 september var en helt annan än den som somnade samma kväll. Att terrorattentaten mot tvillingtornen i New York, Pentagon och det misslyckade mot Vita Huset i Washington förändrade allt. SVT, till exempel, sänder direkt under hela morgondagen på temat.
11 septemberattackerna var varken de första eller sista terrordåden världen skådat. Men de var de värsta sett till antal dödsoffer, 2 977 oskyldiga människor utöver de 19 flygplanskaparna. Attackernas spektakulära karaktär med flygplanen som rammade de symboliska byggnaderna har förstås bidragit till att de numera utgör många människors sinnebild för vad terrorism är.
Innan 11 september 2001 var västvärlden relativt förskonad från islamistisk terror. Al-Qaida har visserligen tillskrivits tidigare dåd mot USA, bland annat mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998 då 224 människor dog och över 5 000 skadades. Men den europeiska bilden av terrorism dominerades för tio år sedan främst av vänsterextremister - såsom tyska Baader-Meinhofligan och italienska Röda brigaderna - och separatister - där baskiska ETA och irländska IRA får stå som främsta exempel.
Dessa och andra terrorgrupper har många människoliv på sina samveten. Men långt ifrån så många som de islamistiska. Skillnaden är att medan vänsterextremister och separatister riktar in sig på specifika mål, har al-Qaida och likasinnade oftare allmänna mål i syfte att döda så många som möjligt.
Med den agendan har de islamistiska terroristerna förändrat inte bara västvärldens syn på terrorism, utan också på islam och dess anhängare. Få utanför den direkta nordirländska konflikten sammankopplar alla katoliker med IRA på samma sätt som en del sätter likhetstecken mellan islam och al-Qaida.
Förutom att vår medvetenhet om och syn på terrorism har förändrats har 11 september haft praktisk inverkan på våra liv. Dåvarande president George W Bush inledde kriget mot terrorismen som ganska omgående ledde till den FN-sanktionerade invasionen i Afghanistan, och ett och ett halvt år senare det av FN icke godkända kriget mot Irak. I och med Afghanistan gick Sverige i krig för första gången på nästan två århundranden. Och frågan är om FRA-lagen och debatten i dess spår kommit till stånd utan al-Qaidas flygattack.
Krigen har kostat och kostar USA oerhörda summor och är en anledning till landets ekonomiska kris. Den obestridliga supermakten 2001 är ett decennium senare inte lika ohotad.
Samtidigt är al-Qaida kraftigt försvagat och grundaren Usama bin Laden är död. I den arabiska våren finns tecken på att demokrati kan segra över förtryckande krafter. Att Mellanösterns folk strider för ett statsskick efter västerländska ideal är en större seger för USA och västvärlden än den över al-Qaida.