Texas kan bli slutet för Hillary Clinton

Om Hillary Rodham Clinton kommer att bli demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet avgörs kanske i morgon.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-03-03 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Om Hillary Rodham Clinton kommer att bli demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet avgörs kanske i morgon.

Barack Obama har hittills haft större framgångar i primärvalen. Förlorar Clinton i de två viktiga staterna Texas och Ohio hamnar hon rejält på efterkälken.

Obama leder opinionsmätningarna i Texas och knappar in allt mer i Ohio. I de nationella mätningarna har han gått förbi Clinton.

Oavsett hur det går i tisdagens primärval talar allt för att Hillary Clinton kommer att kämpa till sista blodsdroppen. Det har hon gjort många gånger förr. Hennes uthållighet, mod och pansarhud hör till de saker som gjort henne till en politiker - och människa - av nästan övermänskliga dimensioner.

Hon blev rikskänd redan som 21-åring, när hon som första student någonsin höll tal på examensdagen vid sitt collage. Efter studierna jobbade hon sig raskt upp på listan över de hundra mest inflytelserika juristerna i USA.

När hennes man Bill Clinton, som hon träffat vid Yale, valdes till guvernör i Arkansas blev hon hans viktigaste medarbetare. Hon drev igenom reformer inom skola och sjukvård i Arkansas som gav genklang i hela USA. När maken blev president blev hon Vita husets mest inflytelserika presidenthustru någonsin och var bland annat ansvarig för ett kontroversiellt förslag till en sjukvårdsreform.

Precis som sin make är Hillary Clinton en progressiv liberal, men samtidigt så villig att kompromissa för att nå sina mål att hon riskerar att framstå som en kallhamrad taktiker.

Hon är en varm förkämpe för barns och kvinnors rättigheter och för välfärdsreformer, framför allt en allmän sjukvårdsförsäkring. Men i frågor som Irakkriget och fackförbundens inflytande har hennes ställningstaganden varit oklara. Nu senast har hon bytt fot när det gäller frihandel - helt i samklang med att folkopinionen blivit alltmer kritisk till denna.

När Bill Clinton drev sin första presidentkampanj visade undersökningar att väljarna var skeptiska till en alltför självständig presidenthustru med en framträdande roll. Varpå Hillary lät styla om sig själv till en mer traditionellt kvinnlig look och sedan utmanade presidentens fru Barbara Bush på kakbaksduell.

Skandalerna kring Bill Clintons kvinnoaffärer hanterade Hillary Clinton genom ömsom aggressiva motattacker, ömsom en iskallt kalkylerad öppenhjärtighet i medierna. Och skandalerna blåste förbi.

Det är kanske inte undra på att hon är beundrad av vissa - av andra nästan hatad.

Men Hillary Clinton skulle sannolikt genom sin erfarenhet, sin pragmatism och sin intelligens bli en bra president. Kanske skulle hon rent av lyckas driva igenom en sjukvårdsreform - något som USA länge har behövt men som ingen president klarat att tackla.

Just nu ser det mörkt ut för Clintons utsikter att få ställa upp i presidentvalet. Å andra sidan är det hennes signum att resa sig upp på tio.

Läs mer om