Mannen trodde att hon aldrig skulle komma hem igen, att hon skulle hamna på ett särskilt boende och att de inte skulle få vara tillsammans den sista tiden i livet eftersom han själv fortfarande bodde hemma. Nu repade sig den 85-åriga hustrun och kom hem igen. Och de fick vara tillsammans den sista tiden i sina liv.
Men alla berättelser om äldre par där den ena halvan behöver flytta till ett äldreboende slutar inte lika lyckligt. Den parboendegaranti som finns i socialtjänstlagen omfattar nämligen bara par där båda har rätt till omsorg. Om båda makarna, samborna eller registrerade partners har beviljats särskilt boende är kommunen skyldig att erbjuda plats i samma boende. Men om bara en av dem behöver flytta till ett äldreboende så är det upp till kommunerna och deras goda vilja om de får fortsätta att leva tillsammans.
Att det kan se olika ut på olika håll i landet visar flera reportage som SVT Nordnytt har gjort. I dessa får vi möta Anna-Lisa och Halvar i Piteå. De har varit gifta i 66 år och delar en tvåa på ett äldreboende, där Halvar får den vård han behöver dygnet runt. I Gällivare, 30 mil bort, får vi möta Gunborg. Hennes man Albin har också ett stort vårdbehov och Gunborg klarar inte längre av att ta hand om honom hemma. Därför har Albin flyttat in på ett äldreboende. Gunborg bor kvar hemma och det gamla paret lever alltså åtskilda.
Det är inhumant att låta par som har levt tillsammans i decennier leva på olika håll på ålderns senhöst. Det borde därför vara självklart att också par där bara den ena halvan har beviljats särskilt boende får fortsätta sina liv tillsammans.
Det tycker glädjande nog också Folkpartiet, som vill förstärka parboendegarantin i socialtjänstlagen så att även Gunborg och Albin i Gällivare ska kunna få tillbringa sina sista år i livet tillsammans.
Inför landsmötet i Växjö i helgen lanserade partiledaren Jan Björklund och Barbro Westerholm, talesperson i äldrefrågor, förslaget om en utökad parboendegaranti. Den ska få bukt med godtycket - att det varierar från kommun till kommun om par som Gunborg och Albin får bo tillsammans eller inte. Äldre par där den ena halvan behöver flytta till ett äldreboende ska inte längre vara beroende av kommunernas goda vilja för att fortsätta leva med den person man har levt den största delen av sitt liv med.
Förutom det inhumana i att hålla människor som varit ett par i decennier åtskilda är ett starkt skäl för en utökad parboendegaranti att det främjar äldres hälsa.
"Tillsammans är man mindre ensam" är en välkänd replik i Lukas Moodyssons film Tillsammans från år 2000. Men äldre par som får vara tillsammans på ålderns senhöst blir inte bara mindre ensamma. De blir tryggare, gladare och får ett bättre liv helt enkelt.