Tomma ord från oppositionen

Igår presenterade den rödgröna koalitionen hur man tänker reformera sjukförsäkringssystemet om man vinner valet i höst. I ljuset av den floskulösa kritik som riktats mot regeringens sjukförsäkringsreform känns förslaget häpnadsväckande modest.

Tomma tunnor skramlar mest, heter det. Och få har skramlat så mycket som oppositionen om sjukförsäkringen.FOTO: Dimitar Deinov / Scanpix/ 2003

Tomma tunnor skramlar mest, heter det. Och få har skramlat så mycket som oppositionen om sjukförsäkringen.FOTO: Dimitar Deinov / Scanpix/ 2003

Foto: DIMITAR DEINOV

Linköping2010-01-20 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I huvudsak handlar det om att inrätta en statlig fond för rehabilitering samt höja de beslutade ersättningsnivåerna. Taket för ersättningsnivåerna ska höjas till tio prisbasbelopp, och ersättningsnivåerna återställas till 80 procent under hela sjukskrivningsperioden.

Hur mycket detta kommer att kosta skattebetalarna framgår inte men det säger sig självt att det rör sig om enorma summor. Precis som med löftet om höjd a-kassan lovar man friskt men avvaktar med finansieringsfrågan.

Det största problemet med oppositionens alternativ är just att de inte presenterar hur de tänker finansiera dem. Och liksom i alla andra stora frågor svarar de rödgröna med att de ska tillsätta en utredning. Några besked vill man inte ge väljarna i dagsläget. Grisen i säcken således.

I den rödgröna retoriken vill man göra upp med den människosyn som man påstår kommer till uttryck i alliansens sjukförsäkringspolitik. I själva verket ligger oppositionens nya förslag betydligt närmare allianspolitiken än den gamla socialdemokratiska linjen. Man är i sak mer kritisk till sin egen tidigare politik än till alliansens: "Vi vill inte gå tillbaka till den situation vi hade under förra mandatperioden då alltför många lämnades utan aktiva insatser och stöd för att komma tillbaka i arbete. "

På samma sätt som man tydliggjort att man inte kommer att rulla tillbaka a-kassereformen, eller avskaffa jobbskatteavdraget vid en valseger väljer oppositionen än en gång att ansluta sig till huvudlinjerna i den borgerliga politiken. Kanske är det just för att dölja det egna misslyckandet som retoriken varit desto aggressivare.

Det är viktigt för oppositionen att uppvisa enighet i en stor fråga som sjukförsäkringen, särskilt efter det försvarspolitiska samarbetshaveriet. Men i ljuset av de hårda angreppen på alliansens sjukförsäkringspolitik är formuleringarna i inlägget på DN Debatt (18/1 2009) frapperande vaga.

Å ena sidan säger man att man vill få fler sjukskrivna i arbeta, å andra sidan för man fram sig den diffusa ståndpunkten att sjukförsäkringen på sikt ska omfatta fler än i dag. Ligger däri en föraning om att sjukförsäkringssystemet vid ett rödgrönt maktövertagande åter kan komma att användas tillsammans med den högre utbildningen för att manipulera arbetslöshetsstatistiken?

Enligt Statistiska centralbyråns definition har utanförskapet i Sverige minskat sedan maktskiftet 2006, trots att landet genomgår den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet. Det visar att arbetslinjen är rätt väg att gå. Det är uppenbart att en återgång till bidragslinjen i förlängningen varken kommer att gynna dem som jobbar eller de som är sjukskrivna.

Läs mer om