Tryggheten är a och o

Att passagerare känner sig trygga när de åker färdtjänst eller taxi handlar om mer än trafiksäkerhet.

"Många äldre törs inte säga ifrån. Men jag vet att flera är drabbade", säger Solveig Hjalmarsson om färdtjänsts dåliga service som gjort att hon inte längre litar på den. Foto: Åke Karlsson

"Många äldre törs inte säga ifrån. Men jag vet att flera är drabbade", säger Solveig Hjalmarsson om färdtjänsts dåliga service som gjort att hon inte längre litar på den. Foto: Åke Karlsson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2012-01-20 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Solveig "Solan" Hjalmarsson är förbannad. Hon är rullstolsburen och beviljad färdtjänst av Åtvidabergs kommun för att kunna ta sig till vårdcentralen, centrum och andra ställen. Men på senare tid har "Solan" blivit både jäktad och strandsatt av att bilen inte kommer på utsatt tid, eller inte kommer alls. Hennes förtroende för färdtjänsten är skadat och hon drar sig för att använda den (Corren i går).

Än mer upprörande är historien från Mellansverige där en chaufför (med kommunalpolitiska uppdrag) misstänks för att vid ett flertal tillfällen ha utnyttjat en funktionshindrad kvinna sexuellt i färdtjänstbussen.

Färdtjänst är till för människor med funktionsnedsättning som har svårt att ta bussen eller annan kollektivtrafik. Föraren ska hjälpa passageraren att ta sig till och från fordonet. Att den funktionsnedsatta känner sig trygg med föraren och tjänsten i sin helhet är a och o. Människor förlitar sig på den säkerhet som bolaget erbjuder - och det handlar inte bara om trafiksäkerhet.

SVT:s Uppdrag granskning visade den 18/1 att flera taxichaufförer som dömts för misshandel, sexuellt ofredande och till och med våldtäkt fortsätter att köra taxi. En kvinna som våldtagits av en taxichaufför berättade i programmet att hon förståeligt nog aldrig mer kommer att sätta sin fot i en taxi.

Alla människor har ett personligt ansvar för sin situation. Den som köper en taxiresa hem sent en kväll, eller ansöker om tillstånd och beställer tid för färdtjänst, tar det ansvaret. Den våldtagna kvinnan tänkte just att "jag tar det säkra alternativet" när hon klev in i taxin. För henne hade det varit säkrare att gå hem den där kvällen.

Även förarna och taxibolagen måste ta sitt ansvar. Anledningen till att så många brottsdömda förare kan fortsätta att köra taxi beror på att Transportstyrelsen, som utfärdar och återkallar förarlicenser, skickar sina beslut till berörd chaufför - inte dennes arbetsgivare. Det innebär att den anställde enkelt kan undanhålla sin indragna licens, såvida inte arbetsgivaren själv kontaktar Transportstyrelsen.

Det borde en seriös taxifirma förstås göra, åtminstone någon gång per år. Men det innebär att det ändå kan dröja flera månader innan arbetsgivaren får vetskap om att en anställd fått indragen licens. Det enklaste sättet att komma runt problemet är förstås att Transportstyrelsen skickar en kopia av sitt beslut till arbetsgivaren samtidigt som det går ut till föraren. Det faller knappast inom ramen för integritetskränkning av den enskilde chauffören att arbetsgivaren får vetskap om att förarlicensen blivit indragen.

Verkar man i trygghetsbranschen, såsom taxibolagen gör, måste man vara rädd om sitt rykte. Taxikunder har dock ofta flera bolag att välja mellan. Värre är det för dem beroende av färdtjänst. I deras fall är det kommunen som måste sätta ned foten när ett bolag missköter sig.

Läs mer om