Tulipanarosor och ökad politikermakt

Det är dags att Socialdemokraterna byter ut rosen mot en tulipanaros. Jobbkongressen 2009 har avslöjat ett parti som hellre kompromissar bortom det genomförbara än väljer riktning.

Mona Sahlin svingar klubban, men vad bestämde kongressen egentligen – mer än att ge politiken större makt?Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mona Sahlin svingar klubban, men vad bestämde kongressen egentligen – mer än att ge politiken större makt?Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-02 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

IPRED-lagen är ett exempel. SSU vill riva upp lagen med hänvisning till fildelares integritet. Leif Pagrotsky, som har lovat att pop och dataspel ska bli nya framtidsbranscher vid S-seger 2010, värnar upphovsrätten. Kongressbeslut: IPRED-lagen ska ändras så att integriteten stärks samtidigt som upphovsmännens ersättning garanteras. Tulipanaros!

Vinster i välfärden är ett annat exempel. Vänsterfalangen vill inte ha privata utförare inom välfärden, och vinst ska vara förbjudet. Högerfalangen vill ha valfrihet, mångfald och konkurrens. Kongressbeslut: Inget vinstförbud men en "vinstförsvåring" genom hårdare reglering och etableringsvillkor. Tulipanaros!

Synen på marknadsekonomi är en tulipanaros i sig: "S vill utnyttja marknadsekonomins dynamik men begränsa dess räckvidd".

Nog för att S är ett brett parti, men kompromisser som försöker tillfredsställa alla och ingen lämnar väljarna i sticket. Hur blir det egentligen om S vinner nästa val?

På några punkter har dock politiken blivit tydligare. Det står nu klart att S som företagarparti bara är kosmetisk retorik. För om S menade allvar med att främja kvinnors entreprenörskap skulle man inte avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster eller försvåra etableringen av företag inom vård-skola-omsorg. Om S menade allvar med att småföretag behöver mer riskkapital skulle man inte återinföra förmögenhetsskatten.

Det står också klart att S är kluvet i jobbpolitiken. Å ena sidan säger man att varje arbetad timme behövs, å andra sidan gör man klart att alla jobb inte är önskvärda. S vill bara se jobb högt upp i "näringskedjan", med högt kunskapsinnehåll och höga löner, och vill därför satsa på forskning och utbildning. För att alla oavsett fallenhet ska kunna plugga på högskolan tänker man återinföra 25:4-reglerna (högskolebehörighet för personer utan gymnasieutbildning). S ohållbara jobbekvation - att hålla låglönejobben utanför Sverige genom att slopa kunskapskraven och utbilda alla - lär braka som ett korthus när den utsätts för global konkurrens.

Bortom tulipanarosorna finns en principfråga där S aldrig vacklar: Man vill alltid ge mer makt åt politiken. Föräldraförsäkringen ska kvoteras, politiker i stället för mammor och pappor ska bestämma vem som är hemma. Ungdomar som varit arbetslösa i ett år ska tvingas in i utbildning, politiker i stället för ungdomarna själva bestämmer att nu får det vara färdigfunderat kring livsvalen. Och jobbpolitiken ska inriktas mot branscher där "våra företag och vår befolkning har potential att utvecklas" - politiker i stället för marknaden ska bestämma vilka näringar som är framtidens vinnare respektive förlorare.

För många väljare räcker den informationen för att göra valet. Kan och vill du själv - eller lämnar du besluten åt Mona Sahlin och Lars Ohly?

Läs mer om