Tveksam EU-seger för integriteten

Det så kallade telekompaketet gick på pumpen i EU-parlamentet i onsdags. Åtminstone delvis.

Telekompaketet gav Europaparlamentet en chans att visa handlingskraft.Foto: Andreas Pechar/Scanpix

Telekompaketet gav Europaparlamentet en chans att visa handlingskraft.Foto: Andreas Pechar/Scanpix

Foto: ANDREAS PECHAR

Linköping2009-05-08 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Paketet innehåller lagar som avreglerar internet- och telekommarknaderna i Europa och ökar konkurrensen. Samtidigt ges konsumenterna ökade rättigheter. Ett utmärkt initiativ - och i dessa frågor är enigheten stor inom EU.

Men Frankrike, som var ordförandeland andra halvåret 2008, såg till att få in skrivningar som ger operatörer rätt att stänga internetabonnemanget för den som ägnar sig åt fildelning. Det framstår i efterhand som ett stort misstag.

Fransmännen ville skydda sin omtvistade, inhemska lag, som ger operatörer rätt att stänga av kunder utan rättslig prövning. Men i stället väckte man en opinionsstorm i bloggosfären och hamnade på kollisionskurs med Europaparlamentet.

Det ledde till att ett ändringsförslag lades fram. Paragraf 138 säger uttryckligen att en operatör får stänga av en användare först efter rättslig prövning. Nya förhandlingar mellan Europarådet och parlamentet landade sedan i en kompromiss - rätten till rättslig prövning skrevs in, men utan att det sades något om när den ska ske.

Trots kompromissen röstade en majoritet oväntat ja till paragraf 138 i onsdags.

Det sätter tillsvidare krokben för ökad konkurrens och bättre konsumentskydd på internet, eftersom hela denna del av paketet nu förhalas.

Ytligt sett kan det framstå som en seger för medborgarnas integritet och rättssäkerhet. Och det är naturligtvis så den liberala gruppen i parlamentet, som vände i sista minuten och fällde paketet, vill att saken ska framstå.

Det är som bekant Europaval i juni. Debatten kring telekompaketet gav parlamentet en chans att visa handlingskraft. För de svenska parlamentarikerna handlar det inte minst om att mota Piratpartiet i grind. Med en liberal inställning till fildelning som främsta trumfkort har uppstickarpartiet kommit långt i opinionsmätningarna.

Men man bör faktiskt ställa sig frågan om det är EU-parlamentets sak att rädda fransmännen undan deras egen folkvalda regering. EU är en utmärkt plattform för konsumentfrågor. Om unionen börjar ha synpunkter på enskilda länders brottsbekämpning tar man sig däremot vatten över huvudet.

Den skrivning som hade kompromissats fram sköt över frågan om att utestänga fildelare från internet på respektive lands regering. Det är inget orimligt i den principen, tvärtom.

Sverige får nu en viktig roll när det gäller att hitta en ny kompromiss i egenskap av ordförandeland sista halvåret 2009.

Regeringens linje är att frågor om upphovsrätt bör hållas utanför paketet. Bäst hade varit om den linjen fått prägla förslaget från början.

De som har förlorat på att upphovsrätten har blivit ett hinder på vägen för avreglering är Europas konsumenter. Bättre och billigare telefoni och bredband hade kanske smällt minst lika högt i väljarnas ögon som en principstrid om rättssäkerhet för fildelare.

Läs mer om