Underskatta inte tjejerna

Bruk av läkemedel är både kostsamt och ansvarskrävande. Det gäller även p-piller.

Corren 13/2.

Corren 13/2.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2012-02-17 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Sedan årsskiftet subventionerar landstinget i Östergötland inte alla p-piller för kvinnor upp till 19 års ålder. Orsaken är att subventionerna är sammanlänkade med högkostnadsskyddet. Om ett läkemedelsföretag lyfter ut en produkt ur högkostnadsskyddet försvinner alltså landstingets subvention.

Det innebär att en del tjejer som tidigare betalade 100 kronor för en årsförbrukning av p-piller nu får betala 300-1 200 kronor mer för samma preparat. Detta har fått tjejer, föräldrar och ungdomsmottagningen i Linköping att reagera. Corren skrev om saken 13/2 och 14/2.

Invändningarna mot de borttagna subventionerna är flera. Den främsta är att det blir för dyrt för en del tjejer och/eller deras familjer att betala de dyrare p-pillren, vilket skulle kunna leda till en minskad användning av preventivmedel. Skillnaden mellan 100 kronor och 1 200 kronor om året är visserligen stor, men det handlar ändå inte om några jättesummor.

100 kronor om året är nästan gratis (drygt 8 kronor i månaden). 1 200 kronor som klumpsumma är mycket pengar, särskilt för en ungdom med studiebidrag på litet drygt 1 000 kronor i månaden. Månadsvis landar dock summan på 100 kronor - det vill säga en knapp tiondel av studiebidraget (jämförelsevis kostar ett 30-pack RFSU-kondomer 175 kronor).

De flesta p-piller har billigare kopior. Men det kan förvirra och stressa unga tjejer att behöva byta till en "karta" tabletter som inte ser ut som den de är vana vid, lyder då kritiken.

P-piller skrivs ut främst som preventivmedel och används av tjejer som fyllt 15 år (då man enligt lag får ha sex). Yngre tjejer kan få p-piller tidigare till exempel på grund av kraftiga menstruationsbesvär, men då är sannolikheten mindre att de börjar ta pillren utan sina föräldrars vetskap.

Men om en tjej anses vara ansvarsfull nog att (ibland utan föräldrarnas kännedom)

- inleda en sexuell relation

- ta reda på och informera barnmorskan om vilka eventuella sjukdomar som finns i familjen (p-piller kan bland annat öka risken för blodpropp)

- gå till apoteket och ta ut recept

- varje dag komma ihåg att ta pillret för att skydda sig mot oönskad graviditet

Då borde hon också klara att

- förstå att läkemedel kostar pengar, och att någon - vare sig det är jag själv, mina föräldrar eller landstinget - måste betala

- tyda en pillerkarta även om datummärkning och pillerfärg varierar

- klara "stressen" att byta från en sort till en annan av ekonomiska, eller andra, skäl

Och det gör nog de flesta tjejer också.

P-piller är ett säkert preventivmedel mot oönskade graviditeter och det är viktigt att unga tjejer kan vända sig till ungdomsmottagningar för att skaffa dem - även utan föräldrarnas välsignelse.

Om landstinget anser att samtliga p-pillersorter bör vara subventionerade får kopplingen mellan subventioner och högkostnadsskyddet brytas. Det ansvaret kan landstinget inte skyffla över på läkemedelsföretagen.

Läs mer om