Det ligger en del i påståendet ovan. Inte att man skulle vara dum som ung och vänster, eller hjärtlös som gammal och höger. Men så tillvida att unga människor tenderar att vara mer "vänster" än äldre.
I valet 2002 var gruppen unga väljare (18-29 år) som föredrog de rödgröna partierna dubbelt så stor som den som valde alliansen (SvD 30/6 -10). Enligt 2010 års vallokalsundersökning röstade 51 procent av de unga på något av de rödgröna partierna och 41 procent på alliansen. Bland de äldre (65 +) väljarna var siffrorna i stället 53-43 till de borgerligas fördel. Undantaget var 2005-2006, alltså precis innan och kring regeringsskiftet, då det vägde jämt mellan blocken bland de unga.
Häromveckan kom en rapport från SOM-institutet i Göteborg som ytterligare stödjer tesen: Ju äldre väljarna blir desto fler lutar åt höger. Partisympatier har mycket med ideologi att göra, men i enskilda politiska sakfrågor är unga respektive äldre inte alltid trogna partiernas värdegrunder. Vilket avspeglas i hur äldre respektive yngre väljare resonerar:
Enligt en studie gjord av professor Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet, föredrar till exempel äldre väljare i mycket större utsträckning än yngre högre skatter framför sämre service. Och unga är mer positiva till privata företag inom omsorg och skola liksom sänkt alkoholskatt. I sakfrågor föredrar alltså unga ofta högeralternativen medan de äldre resonerar mer vänster.
Av de politiska ungdomsförbunden har, bortsett från Ung Pirat, Moderata ungdomsförbundet klart flest medlemmar. Det behöver i och för sig inte tyda på mer än att Muf är duktiga på att rekrytera, eller möjligen att unga med moderata sympatier är de som helst engagerar sig.
Så hur ska man då förklara ungas dragning till vänster, och äldres övergång till höger? Ett sätt skulle kunna vara att se på respektive åldersgrupps livssituation. Under 30-strecket har många inte hunnit skaffa familj. De flesta har inte etablerat sig på arbetsmarknaden, vilket innebär att de ännu inte har fullt ansvar för sin egen försörjning. När det ansvaret kommer är man inte längre den som mest drar nytta av skatteintäkterna - i stället bidrar man mer till dem. Kompisgängets betydelse krymper till familjens fördel och gynnar en mer individualistisk livsåskådning.
Vänsterpolitiken har en utpräglad utopisk karaktär i att den utmålar drömmar om det perfekta samhället. Den kollektivistiskt politiska omfamningen borde locka unga människor mer än äldre. Borgerligheten lägger sig inte gärna i människors drömmar, politiken ska bereda väg för medborgarna att uppfylla sina egna mål. Det budskapet tilltalar nog de som är eller har varit egen- och familjeförsörjare mer.
Resonemangen går förstås inte att applicera på samtliga väljare, men förklarar kanske en del om varför unga oftare är vänster och äldre höger.