Staten äger, helt eller delvis, 54 bolag. 90 procent ska säljas ut, enligt högeralliansens ideologiska utgångspunkt - den som stadgar att statliga ägda bolag som är verksamma på konkurrensutsatta marknader ska säljas till privata ägarintressen. Får privatiseringsminister Mats Odell (m) och hans följe av lystna julgransplundrare hållas, kommer smattrande vinstmaskiner som LKAB och Vattenfall att reas ut till globala kapitalintressen. Jackpot för vem?
Att säga nej till allt vad försäljning av statligt ägda bolag heter är lika korkat som att driva principen att det mesta ska säljas ut. Vin & Sprit, vars verksamhet kontrasterar mot den officiella, statligt sanktionerade alkoholpolitiken, hör till de bolag som bör säljas. Regeringens utförsäljningsstrategi har dock ideologin som motor, och att ideologin är ristad i sten framgår av Odells doktrinära runristning. Odell är inte främmande för en "in-blanco-check" för utförsäljning av samtliga bolag.
I den första vändan avyttrar staten sitt ägande i sex bolag. Intäkterna ska användas till att amortera statsskulden. Räntan på statsskulden minskar därmed med ca fem miljarder kronor årligen. Toppen? Visst, om man bortser från att staten drar in ca tio miljarder kronor per år från de aktuella bolagen (betydligt mer i fjol och i år).
Regeringens blinda utförsäljning är en massiv omfördelning av tillgångar, från det offentliga och gemensamt ägda till privata vinstintressen. De statligt ägda bolagen värderas till 675 miljarder kronor, ger ett årligt tillskott på mellan 20 och 30 miljarder kronor i statskassan och står i de flesta fall som en garant för långsiktig, näringspolitisk utveckling och tillväxt. Vad bryr sig Odell & Co om det. Det internationella kapitalets efterfrågan på lukrativa, lättåtkomliga och billiga objekt väger tyngre.
Systembolaget vill sätta upp övervakningskameror vid den nya butiken på Tornby. I tisdags sa kommunstyrelsen ja. Så slutar berättelsen om Skäggetorpsbornas med fleras kamp för fortsatt systembolagsbutik i Skäggetorp. Händelseutvecklingen analyseras i uppsatsen "Systembolagets flytt från Skäggetorp till Tornby", skriven av Maria Hovold, Karin Ring och Linda Schyldt vid Linköpings universitet. Uppsatsen visar vad vi redan visste: Att Systembolagets ledning ger högaktningsfullt fan i vad folk tycker. Hur många butiker klappar igen när Systembolaget lämnar Skäggetorp?
Slå Linköpingspolitikerna i bojor. Kasta dem åt hundarna. Alla fattar att politikerna inte är riktigt kloka. Vad de vill? Flytta den nya fotbollsarenan från området kring Cloetta Center till avlägsna, ociviliserade trakter 729 meter längre bort. Är det meningen att Rooney Jerrevång och övriga kritiker ska behöva köpa karta och kompass för att hitta?
Ny fotbollsarena för 70 miljoner kronor, och det enda som hörs är gnäll och gnöl. Linköping är fantastiskt.