Utsiktslöst käbbel skadar regionen

Det är inte första gången som politikerna i Linköping och Norrköping kivas i frågan om kommunernas respektive flygplatser. I stället för samförstånd har flygplatsdebatten präglats av misstänksamhet, anklagelser och sura kommentarer.

För att äktenskapet mellan Linköping och Norrköping ska hålla bör man bli sams i flygplatsfrågan. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/2004

För att äktenskapet mellan Linköping och Norrköping ska hålla bör man bli sams i flygplatsfrågan. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/2004

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Linköping2009-06-27 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Redan i februari i år skrev Corren att det var dags att lägga tjafset åt sidan och försöka komma fram till en lösning om en gemensam flygplats. Allt i Fjärde storstadsregionens anda. I denna fråga skulle regionen vinna mycket mer på samarbete än på konkurrens. Den bästa lösningen skulle förmodligen vara att regionens samlade resurser lades på Linköpings flygplats som ligger mer strategiskt till än Norrköpings, vars närhet till Skavsta talar emot den.

Men gårdagens meningsutbyte i Corren mellan Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M) och Norrköpings oppositionsråd Fredrik Bergqvist (M) talar för att ett samarbete fortfarande är fjärran. Trots överenskommelsen om ett sådant.

Diskussionen den här gången gäller Finnairs linje till Helsingfors där båda flygplatserna vill agera bolagets hemmabas. Bergqvist är kritisk till att kommunbolaget Mjärdevi Park framhäver fördelarna med att Finnair skulle starta och landa på Linköping City Airport. På sin blogg beskriver han det som att Linköping "kastar stenblock i maskineriet i Norrköping". Detta har även gjort honom mer tveksam till samarbetet inom Fjärde storstadsregionen, säger han i Corren (26/6).

Linköpings kommunalråd tar det lite lugnare. Han ser inget konstigt med att kommunen framhäver sina fördelar framför Norrköping nu när det finska bolaget visat intresse för båda flygplatserna. "Det är ett naturligt sätt att arbeta på", säger Lindvall och anser inte att kritiken från grannstaden skadar övriga samarbeten kommunerna emellan.

Men det gör det. Det skadar förtroendet mellan kommunerna och trovärdigheten utåt när Fjärde storstadsregionen ska agera samspelt i andra sammanhang. På söndag drar Almedalsveckan igång och regionprojektet är förstås där och försöker visa sig från sin bästa sida. En viktig fråga i år, liksom förra året, är den om Ostlänken. Dess framtida öde ligger inte i händerna på, men berörs i allra högsta grad av, hur samarbetet i regionen fungerar.

Samtidigt som kommunerna står på varsin sida med armarna i kors gällande flygplatserna har man fattat varandras händer i en annan fråga. Linköping och Norrköpings respektive marknadsbolag slås samman och bildar Marknadsbolaget i 4:e storstadsregionen. Kommunerna äger halva bolaget medan den andra halvan innehas av flera stora företag i regionen som Saab, Cloetta och NTM. Bolagets uppgift är att skapa tillväxt och det ska ske genom att marknadsföra regionens närhet till boende, arbetstillfällen - och kommunikationer.

Att politikerna i Linköping och Norrköping fortsätter sitt utsiktslösa käbbel om vilken flygplats som är den bästa går stick i stäv med det nya marknadsbolagets utmärkta koncept - liksom med framtidsplanerna för hela regionen.

Läs mer om