Vaccination - en solidaritetshandling

En 37-årig man från Uppland är Sveriges första dödsfall i den så kallade svininfluensan.

Linköping2009-09-02 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Men om det enbart var influensan som orsakade dödsfallet går inte att säga säkert förrän obduktionsresultatet är klart om ett par dagar.

Mannen, som hade flera riskfaktorer, blev sjuk för en dryg vecka sedan. Han fick feber, ont i halsen och hosta. Efter några dagar blev han allt mer förvirrad och hastigt därefter dog han. I måndags kom beskedet från Akademiska sjukhuset i Uppsala att han var smittad med svininfluensan.

Enligt Annika Linde på Smittskyddsinsititutet innebär dödsfallet inte att influensan blivit mer aggressiv. Till Ekot (1/9) säger hon att det är "det antal svåra fall som vi bör ha (...) när vi haft så många sjuka som vi har". Däremot har Smittskyddsinstitutet under den senaste veckan sett att smittspridningen ökat något, framförallt i storstäderna.

Att Sverige har fått sitt första dödsfall i svininfluensan är mest av allt tragiskt för de anhöriga. Bland oss andra finns inga skäl att gripas av panik. Däremot är det hög tid att inse allvaret. Svininfluensan är inget medierna har hittat på - även om det säkert finns fog för kritiken att de genom sin massiva rapportering har spätt på både oron och skepsisen mot massvaccinationerna, som drar igång i början av oktober.

Ingen vet i nuläget när influensan når sin kulmen eller hur många som kommer att dö. Den första influensavågen på södra jordklotet blev inte särskilt stor. Men enligt Annika Linde kan man förvänta sig att nya och större influensavågor kommer - och att viruset (H1N1) kan bli allvarligare. Det sprider sig redan fyra gånger snabbare än andra virus och en stor andel av dem som har dött har varit yngre utan hälsoproblem.

Skälen för att vaccinera sig är därför starka.

En opinionsundersökning som Sifo gjort åt Ekot och Vetenskapsradion visar att 70 procent av svenskarna glädjande nog säger ja till vaccination. En femtedel tänker dock inte vaccinera sig och drygt 10 procent är tveksamma. Och med tanke på att mellan 80 och 90 procent av svenskarna bör vaccinera sig för att vaccinet ska få effekt är det alldeles för många. Vaccinationerna är samhällets viktigaste vapen i kampen mot svininfluensan. Bara genom att så många som möjligt vaccinerar sig minskar smittspridningen och antalet dödsfall.

När svininfluensavaccinet väl är klart i slutet av september kommer Sverige som ett av de första länderna att få tillgång till det. Det har regeringen sett till. Regeringen har också skjutit till en extra miljard till landstingen så att de kan följa Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer om att erbjuda gratis vaccinationer. Men effekten riskerar att utebli om alltför många väljer att inte vaccinera sig.

Valet är givetvis individuellt. Men det kan få konsekvenser för andra, inte minst för dem som är i riskzonen. Att vaccinera sig är därmed en solidaritetshandling med dem som av olika skäl är särskilt utsatta: Små barn, gravida och hjärt- och lungsjuka.

Läs mer om