Vaccinera gratis mot svininfluensan

Mellan 400 000 och fem miljoner svenskar kan enligt Socialstyrelsen insjukna i den nya influensan, eller svininfluensan som den också kallas. Allt beror på hur snabb spridningen av viruset A/H1N1 blir och om Sverige kommer igång med vaccinationerna i tid; innan alltför många blir sjuka.

Om vaccinationerna kan innebära risker för gravida och små barn är inte utrett ännu och därför ett starkt skäl för alla andra att vaccinera sig.Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix / 2008

Om vaccinationerna kan innebära risker för gravida och små barn är inte utrett ännu och därför ett starkt skäl för alla andra att vaccinera sig.Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix / 2008

Foto:

Linköping2009-07-17 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Hittills har berörda myndigheter - Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) - inriktat sig på att spåra och isolera smitta. Men i takt med att influensafallen blir fler (164 stycken i Sverige hittills) har man börjat tänka om. Nu försöker man i stället begränsa samhällspåverkan.

Massvaccinationer står därför för dörren. De ska förhindra att viktig samhällsservice som sjukvård, kollektivtrafik och polisväsende kollapsar. Det är nödvändigt.

Nödvändigt är det också att vaccinationerna kommer igång så snart som möjligt. Därför oroar den diskussion som har tagit fart om vem som ska stå för notan.

Regeringen har redan betalat för den så kallade pandemigarantin - ett avtal med tillverkaren Glaxo Smith Kline som ger Sverige tillgång till vaccin redan när de första leveranserna kommer i slutet av september.

Men landstingen som har det kärvt ekonomiskt tycker att staten bör hjälpa till även med kostnaderna för själva vaccinet och den ökade personaltäthet som vaccinationerna kommer att kräva. Något som regeringen inte är villig att göra.

I landstinget i Östergötland räknar man med 850 000 fler besök i vården om alla östgötar ska vaccineras mot influensan. I pengar beräknas det bli 50 miljoner kronor extra i en redan hårt ansträngd budget.

På Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller man på att ta fram rekommendationer till landstingen för om de ska ta betalt för vaccinationerna eller inte.

Den summa som har nämnts är 100-150 kronor per dos och patient. Eftersom man behöver två doser kommer kostnaden att bli runt 200-300 kronor. Det är pengar som de flesta kan avvara för sin hälsas skull. Men inte alla - och vaccinationerna handlar inte så mycket om den egna hälsan som om samhällsansvar och solidaritet med andra.

Att avgiftsbelägga vaccinationerna innebär med största sannolikhet att en hel del kommer att avstå. Det leder i sin tur till en ökad risk för att samhället drabbas. Det medför också en ökad risk för att särskilt utsatta grupper blir än mer utsatta. Gravida och små barn till exempel, eftersom eventuella risker för dem i samband med vaccination ännu inte är utredda.

Allt talar med andra ord för att vaccinationerna ska vara gratis. Hur landstingen löser de ekonomiska spörsmålen - antingen genom ännu större press på regeringen att bidra, tillfälligt höjda patientavgifter på annan vård eller temporära nedskärningar på andra vårdområden - är upp till dem.

Men två saker står helt klara: Sverige står inför den värsta influensaepidemin på mycket länge och gratis vaccinationer är bra mycket billigare än följderna av att människor avstår från de två ynka doser vaccin det handlar om.

Läs mer om