De senaste månaderna har skandalerna kring de statligt ägda bolagen Telia Sonera och Vattenfall avlöst varandra. Debatten kring företagens felsteg har framförallt kretsat kring ansvarsutkrävande. Vems fel var det egentligen att Vattenfall köpte upp det holländska företaget Nuon och skuldsatte sig upp över öronen? Vem bör ställas till svars för att Telia Sonera har involverats i skumraskaffärer i Öst? Frågorna är på intet sätt oviktiga. Statliga bolag har spritt skattebetalarnas pengar vind för våg. Och i vissa fall har affärerna tangerat det rent kriminella. Ansvar bör självfallet utkrävas av de involverade aktörerna. Men debatten får inte ta slut där. Det är hög tid att besvara en än viktigare fråga: bör staten överhuvudtaget äga och driva bolag?
Den svenska regeringen besvarar frågan på ett alldeles utmärkt vis på sin hemsida: "Statens uppgift är att ge näringslivet goda förutsättningar, sätta upp lagar och regler och se till att de följs, inte att äga och driva företag." Denna pregnanta mening är en perfekt sammanfattning av vad staten bör, och inte bör, ägna sig åt. Det finns många anledningar till att staten inte bör driva företag. Statliga bolag skapar en snedvriden konkurrenssituation. Hur ska företag på den ”riktiga” marknaden kunna konkurrera med ett företag som har en outsinlig börs; det vill säga skattebetalarnas plånböcker? Detta leder i sin tur till att statliga bolag inte behöver vara lönsamma i samma utsträckning som privatägda företag. Vid behov kan ju staten alltid blåsa liv i ett döende företag genom konstgjord andning. Det är farligt när ett företag förlorar sina ekonomiska incitament. Det kan leda till såväl oförsiktiga spekulationer som risktagande, vilket vi har sett bevis på i Vattenfallsaffären. Ytterligare ett problem med statligt ägande är att staten skapar reglerna för marknaden såväl som verkar på den.
Tyvärr tycks det som att regeringen behöver påminnas om farorna med statligt ägda bolag. Regeringens största parti, Moderaterna, har alltid vurmat för privatisering utav statliga bolag. De har haft en hälsosam skepsis till att bolag ägs och drivs av staten. Nu förefaller det dock som om att de har glömt sina gamla rötter. I en kovändning typisk för de Nya Moderaterna har de bytt ståndpunkt i frågan. I december förra året lanserades en rapport med namnet "Trygga tillsammans". Rapportens främsta budskap var att Moderaterna vill lämna privatiseringsivern bakom sig. Istället för att successivt minska det statliga ägandet anser de att gemensamt ägande bör förbli starkt i Sverige. För ett parti vid makten ger de statliga bolagen ett kännbart tillskott till statsfinanserna. Uppenbarligen har princpfasthet bytts ut mot pragmatism. Det vore önskvärt ifall något av de andra Allianspartierna skulle kunna väcka upp Moderaterna ur dess ideologiska slummer.