Barack Obama kommer, om han vinner det amerikanska presidentvalet, att ge militären i uppdrag att avsluta kriget i Irak inom en tvåårsperiod. De oerhörda summor som närvaron i Irak kostar behövs till att bekämpa terrorister - talibaner och al-Qaida - i framför allt Afghanistan och Pakistan, skriver han i New York Times.
Om han får som han vill kommer huvuddelen av USA: s soldater att ha lämnat Irak redan sommaren 2010. Endast en liten amerikansk styrka kommer att finnas kvar, främst för att bekämpa det som är kvar av Al-Qaida i Irak.
Beskedet slår knappast ner som en bomb. Obama var emot Irak-invasionen redan från början, vilket bidrog till att han gick segrande ur striden med Hillary Clinton. Amerikanerna har sedan länge tröttnat på Irakkriget.
Men vad händer med Irak när USA på kort varsel och kort tid drar sig tillbaka? Övergår våldet i ett regelrätt inbördeskrig? Eller tvingas irakierna ta det ansvar för ett statsbygge som omvärlden efterlyser?
Det är svårt att sia om. Men det svårt att inte slås av hur egenintressena präglar den amerikanska debatten kring ett krig som man startade på eget initiativ - i strid mot folkrätten.