Vad kostar julskinkan egentligen?

Linköping2005-12-23 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.
Efterfrågan på svenskt kött är större än tillgången, ändå föds det tillexempel färre kalvar än tidigare hos våra nötdjursbönder ochgrisfarmarna lägger nu ner en efter en.

I en artikel i Svenska Dagbladet i onsdags anklagar såväl Sverigesgrisproducenter som Swedish Meats (en av landets störstaköttgrossister) landets tre dominerande livsmedelsjättar för att ta utoskäligt stora vinster på det svenska köttet. De anklagar till och medIca, Coop och Axfood för att strypa den svenska köttproduktionen genomatt ge köttproducenterna alldeles för dåligt betalt.

Är inte de svenska gris- och nötdjursfarmarnas klagomål bara etttecken på att de aldrig kommer att bli nöjda med det pris de får elleratt de fortfarande inte lyckats anpassa sig till den hårda konkurrensenfrån utlandet?

Ett antal för livsmedelsjättarna besvärande fakta talar för att svaret inte kan vara riktigt så enkelt.

1. Prisstatistik från LRF visar att skillnaderna i vad de svenskamatjättarna betalar för griskött från Sverige respektive Danmark harvarit mycket små de senaste fem åren.

Coop Sveriges informationschef Magnus Frisk påstår å andra sidan attCoop generellt betalar 30 procent mer för svenskt än för utländskt kött.

Samtidigt uppger informationsdirektören Hampus Mobärg på SwedishMeats att den tyska lågprisjätten Lidl betalar bättre för det svenskaköttet än stora svenska köpare som exempelvis Ica.

Allt kan förmodligen inte skyllas på de svenska livsmedelsjättarna.Men att som exempelvis Coop, skjuta över hela skulden på grossistledethåller inte heller.

2. Efterfrågan på svenskt kött är större än tillgången. Samtidigtfinns det undersökningar som säger att vi svenskar är beredda attbetala ett högre pris på svenskt kött. Ändå ökar inte tillgången påsvenskt kött.

3. Svenska köttproducenterär framgångsrikast i EU på attbekämpa salmonella, restriktivare med att använda antibiotika och fårbara transportera sina djur i max 8 timmar. Allt detta gör våraproduktionskostnader till de högsta i EU.

Ändå får svenska köttbönder knappt mer betalt för sitt kött än utländska konkurrenter.

Ordföranden för Sveriges Grisproducenter, Lars Hultström, hävdar attde svenska livsmedelsjättarna försöker konkurrera med lågpriskedjor somLidl utan att vara lika kostnadseffektiva. Konsekvensen blir enligthonom att de vältrar över kostnaderna på i första hand producenterna.

Hur det verkligen ligger till vet vi inte. Livsmedelsjättarna avslöjar inga inköpspriser för oss.

Men en sak blir allt mer uppenbar: de har något att dölja.

Läs mer om