Vad Maud borde ha förklarat

Hur många jobb ger egentligen slopade turordningsregler? Och varför kan man inte lita på att facket ser till företagets bästa vid förhandlingar om uppsägningar? Hårt pressad i Ekots utfrågning darrade Maud Olofsson på manschetten när frågan om las-reglerna kom upp.

Hårt pressad om las. Foto: Jan-Erik Henriksson / Scanpix / 2010

Hårt pressad om las. Foto: Jan-Erik Henriksson / Scanpix / 2010

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-08-18 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Men sanningen är att det inte går att beräkna hur många jobb en uppmjukning av las skulle ge. Vad vi vet är att reglerna kan vara livsavgörande för småföretag i akut behov av att minska kostnaderna när orderna faller.

Men framför allt har las en psykologisk effekt. Sverige har en arbetsmarknad där få vågar byta jobb. Orörligheten är ett faktum, men anställningstryggheten är falsk. Kommer det en skarp situation där ett företag tvingas säga upp är det få som sitter säkert. Turordningsreglerna kan alltid förhandlas bort.

Det säger sig självt att alla vinner på större rörlighet. Om fler vågar säga upp sig för att starta eget så blir det också på sikt fler jobb. Att vi inte just nu kan göra säkra kalkyler över hur många det blir är inget skäl att avstå från en lagändring.

Läs mer om