Ostlänken är en hjärtefråga för Linköping - och för Corren. Höghastighetståget skulle krympa avståndet till Stockholm när restiden förkortas till en timme.
Men det är dags att höja blicken och se ett större perspektiv. Full utbyggnad av höghastighetsjärnväg i södra och mellersta Sverige skulle betyda att Stockholm knyts ihop med Helsingborg via Jönköping. Götalandsbanan skulle fortsätta från Jönköping till Borås och Göteborg.
Att kommunikationerna förbättras mellan Linköping och Stockholm är naturligtvis värt en hel del. Men en dryg timmes restid från Linköping till Göteborg eller Köpenhamn är värt nästan lika mycket.
Allra helst eftersom tanken är en Europakorridor. De svenska höghastighetstågen ska fortsätta ut i Europa där 300 mil redan byggts i höghastighetsnätet - och mer är på gång. En bro för järnväg mellan Danmark och Tyskland kan till exempel stå klar redan 2016.
Vi talar då om cirka tre timmars restid från Linköping till Hamburg.
En full utbyggnad av höghastighetsjärnvägen skulle innebära att åtta av Sveriges tio största städer skulle ligga på eller i nära anslutning till tåglinjerna, om man räknar in Malmö och Uppsala. Lund, Borås, Södertälje och Eskilstuna - som alla hör till Sveriges 20 största städer eller tätorter - skulle också ligga bra till.
Det rör sig om en revolution på transportområdet. Regeringen har all anledning att satsa nu - och satsa kraftfullt. Ostlänken ingår som en del i en större helhet.
Utbyggnaden är nödvändig av tre skäl:
* Den moderna ekonomin kräver allt tätare band mellan svenska städer - och mellan Sverige och Europa. Arbetsmarknaden i våra storstäder kräver allt större upptagningsområden. Svenska företag förlägger delar av sin verksamhet i andra EU-länder och utländska företag etablerar sig - förhoppningsvis - i Sverige.
* Klimatförändringarna gör att ökad flygtrafik inte är ett rimligt alternativ. Transporter är den enskilda sektor där det går att minska utsläppen av växthusgaser mest. Utbyggd tågtrafik begränsar inte bara antalet flygresor utan även bilresor och lastbilstransporter.
* Kapaciteten i Sveriges tågnät är redan otillräcklig och på många ställen är det fullt på spåren. Att bygga höghastighetsbanor bredvid de gamla spåren löser det problemet. Då skulle även godstrafiken kunna öka.
Har Sverige råd? En grov uppskattning från Banverket är att det skulle kosta en bit över hundra miljarder att bygga höghastighetsjärnväg från Stockholm till Helsingborg med en sträckning till Göteborg.
Det är mycket pengar. Men givet att budgetöverskottet för år 2007 var 103 miljarder och att Sverige minskade statsskulden med 102 miljarder samma år borde resurserna finnas. Statsskulden är i dag historiskt låg och det är fullt möjligt att slå av på återbetalningstakten till förmån för en så viktig investering.
I den infrastrukturproposition som regeringen lägger i höst har alliansen en möjlighet att göra en historisk insats. För tågen - i tiden.