Våga ta ställning, moderater!

Få argumenterar nog mot Jan Björklund när han kallar den svenska ungdomsarbetslösheten "ett stort problem". När FP-ledaren presenterade sina förslag till åtgärder minskade dock samstämmigheten. Det är synd. För Björklund är inte bara modig när han ger sig på gamla heliga kor i den svenska avtalsrörelsen. Han har flera viktiga poänger.

Linköping2011-09-27 02:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Folkpartiets förslag är särskilda ungdomslöner som är tydligt lägre än genomsnittslönerna, vilket skulle öka lönespridningen och göra ungdomar konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. En linje som Centern tidigare har varit inne på.

Därmed går C och FP längre än arbetsorganisationen Almega, som förra veckan krävde att ingångslönerna måste frysas. Förslaget ger Ung vänster "kalla kårar". Unga har redan i dag "vidriga villkor och alldeles för dåligt betalt", skriver förbundsordförande Stefan Lindborg i ett pressmeddelande.

Också SSU skyndade in på krigsstigen när FP:s förslag blev känt. Ordföranden Gabriel Wikström kallar det för "ett hån mot en hel ungdomsgeneration" som kommer att leda till ökad segregation på arbetsmarknaden och att unga inte kommer att kunna genom eget arbete försörja sig och bygga ett självständigt liv.

Drygt 17 procent av ungdomarna i Sverige är arbetslösa. På vilket sätt anser Wikström och Lindborg att dessa har bättre villkor och möjligheter att försörja sig än om de hade ett lågavlönat arbete? Förutom en högre inkomst än att leva på a-kassa, föräldrar eller försörjningsstöd, ökar chanserna till karriär såväl yrkes- som lönemässigt rejält med ett jobb.

Ingångslönerna skulle kunna ge en tydliggörande höger- vänsterdebatt. Men då måste Moderaterna släppa sin beröringsskräck i frågan och ställa sig på ungdomarnas sida för sänkta trösklar. Även om man anser att det är arbetsmarknadens parter som ska avgöra frågan, kan man ha en åsikt.

Läs mer om