Vägs ände för flumpolitiken

Linköping2004-01-21 08:57
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Har tre av landets farligaste brottslingar lugnt kunnat promenera ut ur en av vad som skall föreställa landets mest hårdbevakade anstalter, är det uppenbart att den flummiga kriminalpolitiken nått vägs ände.

Justitieminister Thomas Bodström skrev häromdagen att "livet innanför murarna skall, så långt det är möjligt, likna livet utanför."

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt konstaterar syrligt att Bodström lyckats i sitt uppsåt. "De intagna har möjligheter att via mobiltelefon orkestrera ytterligare brott, eller planera fritagningar. De har i princip fri tillgång till narkotika", noterar han.

Reinfeldt efterlyser en kriminalpolitik anpassad till dagens verklighet, med tungt kriminella som blir allt mer resursstarka. Moderatledaren menar att vi nått en nivå där fritagningsförsök i fortsättningen regelmässigt kommer att ske med vapen. Och han får stöd av Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdsstyrelsen, som pekar på att en framgångsrik fritagning manar till efterföljd.

Reinfeldts recept innehåller bland annat byggandet av en ny riksanstalt, anpassad efter den nya, tunga kriminaliteten. Moderatledaren förordar också beväpnade vakter i övervakningstorn. Reinfeldt medger att tanken är kontroversiell, och att sådana förändringar skall företas efter försiktighetsprincipen. Faktum är dock att vakterna på anstalterna måste kunna bemöta de nya hoten, i avvaktan på att polisen anländer.

Det gjorde inte polisen i söndags. Johan Pehrsson, ordförande (fp) i riksdagens justitieutskott, konstaterar att det uppenbarligen finns alldeles för få poliser i närheten av fängelser med rymningsbenägna och farliga interner. "Det är skandal att polisen är så illa bemannad en söndagskväll att fångarna ostört kan promenera ut", säger han.

Personalen på Kumla gjorde bara misstaget att tro på polisens kapacitet, fortsätter ordföranden i justitieutskottet. Men det är fel att rikta angreppet mot polisen. Det är regeringens ansvar att anstalterna inte är tillräckligt väl byggda och att polisen inte hinner fram.

Justitieminister Thomas Bodström avvisar all denna kritik. "Polisen skall se till att gripa rymlingarna och fritagarna vid rätt tillfälle", säger han. Söndags kväll var således inte "rätt tillfälle".

"Än en gång tvingas vi konstatera att polisens resurser binds till att jaga fatt i dem som redan är dömda, vilket naturligtvis tas från möjligheterna att beivra nya brott", skriver moderatledaren. Fredrik Reinfeldt pekar på att människors redan stora oro för kriminalitetens följder späs på med rädslan för det våld som riskerar att följa under den jakt som nu följer.

Thomas Bodström säger att poliserna inte skall behöva rusa in i något vapeninferno. Han får utmärkt svar på tal av folkpartiets Johan Pehrsson, som framhåller att " någon måste ge sig ut i det vapeninferno som tyvärr existerar i Sverige i dag".

Antingen ges polisen stärkta resurser eller så får vaktpersonalen på de mest utsatta fängelserna beväpnas. Kanske måste det bli både och. Thomas Bodströms och regeringens handfallenhet är hur som helst oacceptabel.

Läs mer om