Valångest i Egypten

Långa köer ringlade utanför de egyptiska vallokalerna på måndagsmorgonen. Valet till parlamentet blev av ändå, trots oroligheterna på Tahrirtorget och på andra platser i Egypten.

Linköping2011-11-29 02:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det är inget enkelt val, av flera skäl. Till de 508 platserna i underhuset kandiderar över 15 000 personer från fler än 50 olika partier. 52 miljoner röstberättigade egyptier får rösta i tre omgångar fram till i januari 2012. Därefter inleds valet till överhuset. Först den 24 mars beräknas det första parlamentsmötet hållas. Sedan följer ett presidentval senast i juni, enligt det styrande militärrådets löfte.

Den långa väntan och militärrådets utdragna övergångslösning retar folkmassan på Tahrirtorget. Dessutom finns en stor oro för valets utgång. Muslimska brödraskapet tros vinna flest platser i parlamentet, vilket ska vara anledningen till att partiet legat så lågt under den gångna veckan. Brödraskapet ville inte riskera att valet skulle skjutas upp.

Framför allt är det Muslimska brödraskapets kvinnosyn, jämte religionens inflytande i samhället, som bekymrar. Författaren och politiska aktivisten Nawal El Saadawi, som varit en förgrundsgestalt under den arabiska våren, ger uttryck för oron. I söndagens Agenda förklarade hon varför hon anser att valet bör skjutas upp: Det är inte folkets vilja.

Demokratin sker här, sade hon och syftade på Tahrirtorget. Revolutionärerna vill ha ett revolutionsråd som övergångslösning och senare ett sekulärt, civilt samhälle utan religiösa eller militära inslag.

Men El Saadawi talar inte för alla egyptier. Dels finns de som står på militärens sida. Dels finns de - och de är långt fler än många trodde - som faktiskt är glada över att få rösta och anser att en bojkott av valet är fel.

Situationen i Egypten är minst sagt komplicerad, särskilt för utomstående. Sverige, EU och övriga omvärlden kan erbjuda sitt stöd men är mest åskådare till den pågående egyptiska historieskrivningen. Vad historien slutligen kommer att förtälja är än så länge för tidigt att sia om.

Läs mer om