Att gå i fruktan för att utsättas för våld och övergrepp i sin vardag är en av de värsta inskränkningarna av den personliga friheten. Ett samhälle med många grova våldsbrott är inte bara ett otryggt samhälle utan också ett ofritt.
För att komma till rätta med detta krävs åtgärder på flera plan. Dels handlar det om förebyggande åtgärder för att förhindra att människor hemfaller åt kriminalitet och drogmissbruk, dels om en effektiv uppföljning av de anmälda brotten.
Gärningsmännen måste straffas på ett sätt som står i proportion till de begångna handlingarna. Straffets funktion är både att ge brottsoffren upprättelse för deras lidande och den kränkning de fått utstå och att visa att samhället tar allvarligt på lagöverträdelser. Straffet ska således också ha en avskräckande effekt.
Det synsätt som utmålar gärningsmän som offer är en kvarleva från 1970-talet och har i många fall inneburit att brottsoffren kränks på nytt, när gärningsmännen kommit undan med lindrigast möjliga straff. Brottsoffren själva har däremot fått leva med psykiska och fysiska men i resten av sina liv. Det är dags att skärpa straffen för de grova våldsbrotten, men också att se till att hela straffskalorna utnyttjas.
Men det handlar inte bara om straff. Ännu viktigare är att förebygga den här typen av brottslighet. Här spelar nolltoleransen mot narkotika en viktig roll. 17-åringen som nästan berövade Ronnie Nilsson livet den där tidiga måndagsmorgonen var påverkad av sömnmedlet rohypnol.
Det handlar också om att minska utanförskapet. Den hopplöshet som breder ut sig hos den stora grupp unga som inte kommer in på arbetsmarknaden är en grogrund för kriminalitet och missbruk. Här står skolan inför en svår och viktig uppgift: att en tredjedel av de som lämnar grundskolan inte är kvalificerade för gymnasiet.
Satsningar på skolan och arbetstillfällen för unga är tillsammans med ökad närpolisverksamhet, fler poliser på gatorna, adekvata straff för gärningsmännen och upprättelse för brottsoffren de åtgärder som behövs för att färre i framtiden ska råka ut för samma sak som Ronnie Nilsson.
Regeringens satsning på ungdomsbrottsligheten, förslaget att höja straffsatserna för grova våldsbrott och tillskottet på 3000 poliser är steg i rätt riktning, men än finns mycket kvar att göra innan alla medborgare kan sova gott om nätterna.