I åtskilliga år har jag och mina vänner propagerat för de många fantastiska alternativ till kött som redan finns i en butik nära dig, eller snart är på väg. Ett mer exotiskt exempel är de odlade hamburgarna. Nämn odlat kött för en djurrättsaktivist och du möts som regel av relevanta och nyfikna frågor, såsom ”hur mycket energi och vatten går det åt jämfört med dagens köttproduktion?”. Nämn odlat kött för en kötträttsaktivist och du möts som regel av starkt motstånd. Så vilka är de här rättrogna ekologisterna som är motståndare till odlat kött?
Jan-Erik Strömberg
Corren svarar:
Så bra att du som kallar dig djurrättsaktivist välkomnar det odlade köttet. Personligen har jag aldrig stött på någon köttaktivist, men jag har svårt att se att de - var de nu finns - skulle ha några ideologiska motiv mot att äta kött som är framtaget av levande djur i stället för döda. När jag skriver ekologister syftar jag på dem som mer eller mindre medvetet bekänner sig till ekologismen: att människan ska vara en del av det naturliga kretsloppet och balansen (återigen: vad är naturligt och var går gränsen till det onaturliga?). Dessutom är det beklagligt att många ofta finner det så mycket lättare att säga nej än ja till utveckling! Den lyxen har världen inte råd med om alla munnar ska mättas.
Maria Björk Hummelgren