Föräldrar till barn i skola eller förskola i Linköpings kommun ska ha fått den färggranna broschyren "Välkommen att tycka till! Synpunkter & Klagomål", som skickats ut av Utbildningsförvaltningen. Syftet från kommunens sida är att underlätta och förbättra möjligheterna att påverka verksamheten. Och verksamheterna ska i sin tur få chansen att "rätta till felaktigheter och brister".
Enligt broschyren finns två sätt att framföra sina synpunkter/klagomål: Antingen kan föräldrarna vända sig direkt till skolan/förskolan, eller så kan de använda den förtryckta blankett som medföljer broschyren och skicka till Utbildningsförvaltningen (porto betalt).
Massutskicket tycks ha skett över huvudet på lärarna. I egenskap av föräldrar fick de informationen hemskickad till sig. Några av dem uttalade sig i tisdagens Östnytt. De kände sig överkörda, inte minst med tanke på hur tät kontakt de upplever att de har med elevernas föräldrar - något som har förändrats på senare år. Förr innebar ett samtal hem till mamma och pappa mer eller mindre katastrof, numera är en nära relation förälder-lärare standard.
Den utvecklingen är i grunden positiv. Det är bra att föräldrar tillåts och faktiskt engagerar sig i sina barns skolgång. Tyvärr överutnyttjas den rätten ibland då föräldrar anmäler skolan till Skolinspektionen för minsta petitess. Anmälningarna till Skolinspektionen har mer än fördubblats på sju år.
Också till Utbildningsförvaltningen i Linköping strömmar anmälningarna in. Några är naturligtvis berättigade och handlar om sådant som oengagerad undervisning eller otrygg tillvaro. Andra handlar om dålig skolmat eller för många/få läxor.
Varför man som förälder ska skicka sina synpunkter om läxbelastningen till Utbildningsförvaltningen är något av en gåta. Det mest rimliga - och effektiva - vore att plocka upp luren och ringa till berörd lärare eller möjligen skolans rektor. Genom personlig kontakt är chansen större att få ett rakt besked och handläggningstiden är garanterat kortare än hos kommunen.
Man kan också fundera på vad det kostar i kommunala arbetstimmar att handlägga de skriftliga synpunkterna som föräldrar uppmanats att skicka in. Ett arbete som enklare hanteras av en enskild lärare/rektor. Självklart är lärarnas/rektors tid lika värdefull som kommunens handläggares, men eftersom klagomålen ofta berör lärarnas professionella roll fördrar de nog att få dem till sig direkt - inte via förvaltningskontoret.
Genom sitt massutskick av anmälningsblanketter underskattar Linköpings kommun den förbättrade relationen mellan hem och skola. Att som förälder ringa till sitt barns lärare för att framföra kritik kan vara både jobbigt och känslosamt. Bekvämare, men som sagt knappast effektivare, är att skicka en anonym anmälan till "någon på kommunen" och hoppas att klagomålet inte försvinner i mängden.