Filmbilderna på internet är skakande. Så dumt. Så meningslöst. Så farligt. Ska verkligen tidningen berätta om galenskapen?
Och så har vi klottrarna som vandaliserar vårt offentliga rum. I lördags handlade det om Mjölby. Väktaren Daniel Forss berättade att han är orolig eftersom klotter kan vara inkörsporten till grövre brottslighet. I tisdags visade Corren bilder på klotterplågan i Ljungsbro. Vi kunde bland annat berätta om att ett gäng ungdomar stoppat en buss - bara för att klottra ned den.
I min senaste spalt efterlyste jag synpunkter på namnpubliceringar. När är det rätt att berätta vem som begått något förkastligt och när är det fel? Roy Andersson i Linköping tycker att klotter har ett stort allmänintresse och är ett exempel på när brottslingarna borde visas upp:
Jag tror att de flesta, både föräldrar och barn, har så mycket skam i kroppen att det skulle kännas oerhört kränkande att bli uthängd i pressen och att det skulle få dom att avstå från fortsatt brottslighet.
Jag håller med Roy om att klotter har ett allmänintresse, men anser inte att media ska användas som skampåle. Vi ska skildra problemet och låta olika röster komma till tals, men vi bör vara återhållsamma med att exponera människor i nedsättande sammanhang. Särskilt unga.
Hans Salomonsson är säkerhetssamordnare i Linköpings kommun. Han har motsatt syn på saken. Han vill inte att vi ska visa upp klottret alls:
De ungdomar som nu har fått sina taggar publicerade i länets största tidning har på ett dygn uppnått kultstatus. Detta kommer att innebära att kommunen och privata fastighetsägare inom den närmaste tiden kommer att hitta dessa taggar på sina fasader med dyra saneringskostnader som följd.
Jag förstår resonemanget. Att uppmärksamma gängslagsmål och klotter kan säkert locka en del. Kanske borde vi vara mer återhållsamma med klotterbilder. Och jag ska villigt erkänna att detta är en mycket svår fråga.
Å ena sidan ska tidningen vara en god samhällsmedborgare. Vi ska bidra till ett bättre samhälle, inte främja våld och skadegörelse. Å andra sidan är medias roll att skildra det som sker. Du har rätt att få veta vad som pågår.
Min uppfattning är att rollen som god medborgare utövar media genom att berätta, skildra och visa upp. Ett öppet samhälle med informerade människor har bättre möjligheter att ta itu med de problem som finns.
Men vi ska göra det med hänsyn till den enskilda människan. Såväl brottsoffer som brottsling.
Vad tycker du? Mejla mig gärna på ola.sigvardsson@corren.se
Ola Sigvardsson