Vård på lika villkor det enda anständiga

DN:s Maciej Zaremba har gjort det igen. Sedan hans artikel förra söndagen, Ska läkaren bli bödel?, har de papperslösas och gömdas rätt till sjukvård diskuterats intensivt.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-05-19 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

DN:s Maciej Zaremba har gjort det igen. Sedan hans artikel förra söndagen, Ska läkaren bli bödel?, har de papperslösas och gömdas rätt till sjukvård diskuterats intensivt.

Zarembas artiklar brukar väcka uppmärksamhet. Både för tillvägagångssättet, men mest för att han inte hukar för obekväma sanningar.

En sådan är det lagförslag om asylsökandes rätt till sjukvård som riksdagen väntas anta i morgon. Som går ut på att de som har sökt asyl i Sverige enbart har rätt till subventionerad vård "som inte kan anstå". Och som inte innehåller någon reglering vare sig för gömda, asylsökande, som har fått avslag men som vistas här illegalt, eller papperslösa, personer som är här illegalt och som inte finns registrerade hos myndigheterna. De måste därmed betala själva för sjukvård.

Den obekväma sanning som Zaremba blottlägger är att Sverige gör skillnad på människor och människor. Både mellan infödda svenskar och de som har kommit hit - och mellan dem som har sökt asyl och dem som inte har gjort det. Gömda barn under 18 år har rätt till subventionerad hälso-, sjuk- och tandvård. De papperslösa barnen har inte det.

Att alla i Sverige inte har den lika rätt till sjukvård som FN:s konvention om mänskliga rättigheter slår fast har kritiserats av den särskilde rapportören i hälsofrågor, Paul Hunt. Han konstaterar att Sverige därigenom inte lever upp till en grundläggande humanitär nivå.

Det sätter också vårdpersonalen i en orimlig sits eftersom sjukvårdslagen slår fast att vård ska ges på lika villkor, och de olika yrkesförbundens etiska råd säger att det är vårdbehovet som ska styra. Zarembas fråga om läkaren ska bli bödel är därför inte bara retorisk.

Att landstingen inte är beredda att låta personalen bli en kugge i det migrationspolitiska hjulet visar en genomgång som DN har gjort (17/5): Hälften av landstingen ger redan nu lika vård även till papperslösa. Ytterligare fem vill göra det. Resterande fem - däribland Östergötland - avvaktar nationella riktlinjer.

I humanismens och värdighetens namn borde landstinget i Östergötland agera i stället för att avvakta. Landstinget borde ansluta sig till den skara som sätter mänskliga rättigheter, sjukvårdslagen och personalens yrkesetik främst.

Landstingsrådet i Stockholm, Birgitta Rydberg (fp), uppmanar i DN regeringen att reda ut vad som ska gälla. Och att man inte tar tillfället i akt när de asylsökandes rätt till sjukvård ändå är på tapeten är olyckligt. Men inte så konstigt.

Regeringen är splittrad: Fp och kd vill ge samtliga gömda och papperslösa rätt till vård "som inte kan anstå". M och c säger nej. Även oppositionen är splittrad: Mp och v säger ja till lika sjukvård för alla. S har inte tagit ställning.

Sjukvård på lika villkor för asylsökande, papperslösa och gömda handlar om respekt för mänskliga rättigheter, en humanistisk människosyn och värdighet. Att kompromissa bort grundläggande demokratiska värderingar, som ju utgör grunden i det svenska samhället, är oanständigt.

Läs mer om