Vårdcentraler tas över av anställda

Linköping2004-05-19 08:10
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Allt tyder på att vårdcentralen i Johannelund i Linköping tas över av de 18 anställda från och med 2005. Sak samma med primärvården i Kisa, där de 46 anställda har långt framskridna planer på att driva verksamheten vidare i egen regi. Personalägda aktiebolag är definitivt att föredra framför den modell som betyder att börsnoterade vårdföretag släpps in för att profitera på vårt behov av vård och omsorg. Erfarenheten hittills tyder på att personalägda vårdcentraler ligger hästlängder före övriga privata vårdbolag i fråga om tillgänglighet, engagemang, kvalitets- och utvecklingsarbete. Den tesen styrks av Mariette Gunnarssons uppsats "Privatisering av sjukvård" (Växjö universitet). Det viktiga är att de personalägda vårdcentralerna garanteras rätten till långsiktighet och ges möjlighet att bygga upp och forma verksamheten efter de lokala förutsättningarna - utan att landstinget plötsligt beslutar om en upphandling, som kan leda till att ett börsnoterat bolag tar över driften redan efter några år.

Privatiseringen av vårdcentraler (oavsett vilken typ av bolag som tar över verksamheten) är den definitiva bekräftelsen på att landstinget misslyckats som arbetsgivare. Östgötalandstingets ekonomidirektör Mikael Borin sa så här i Corren (7 april) apropå de anställdas planer på att ta över primärvården i Kisa:

-- Personalen får möjlighet att styra det egna arbetet.

Med andra ord: Den möjligheten ges inte i landstingets egen organisation.

Primärvårdens roll blir ännu viktigare i och med landstingets nya organisation. Verksamheten vid vårdcentralerna måste fungera friktionsfritt. Kan vårdcentraler som ägs och drivs gemensamt av de anställda tillgodose vårdbehovet (kontinuitet och uppföljning) bättre än de traditionellt drivna vårdcentralerna? En del tyder på det - i synnerhet vårdcentraler i mindre orter, typ Kisa, där svårigheten att rekrytera läkare är dokumenterat stor. En av de anställda gemensamt ägd vårdcentral kan förhoppningsvis underlätta rekryteringen.

De första vårdcentralerna på entreprenad härstammar från 1987. Exemplet med privata vårdbolag som tar över avskräcker i stället för att mana till efterföljd. Personalägda vårdcentraler är alltså att föredra. Om planerna i Kisa förverkligas kommer verksamheten där att följas med stort intresse. Att vårdcentraler i större städer som Linköping läggs ut på entreprenad och tas över av de anställda är inte ovanligt, men personalägda vårdcentraler på mindre orter hör till ovanligheterna.

Läs mer om