Barn mellan fyra och sex år i Sverige har rätt till 15 timmar allmän förskola eller förskoleklass i veckan. Alliansregeringen har lovat att utöka detta till att även gälla treåringar. Vid sju år omfattas barnet av skolplikt och måste gå i skola. Dessa verksamheter är avgiftsfria eftersom de är till för barnen.
Därutöver är det många yngre barn som går i förskola, många tillbringar mer än 15 timmar i veckan på förskolan och många skolbarn går efter skolan till "fritids". För detta betalar föräldrarna en avgift, eftersom huvudsyftet är att föräldrarna ska kunna arbeta.
Därför är det svårt att förstå de upprörda reaktionerna på att barn vars föräldrar inte betalar avgifterna - efter många varningar - stängs av från "fritids" och de avgiftsbelagda delarna av förskolan. Det är inte, som barnombudsmannen säger, så att barnen "tappar sitt sociala nätverk" om de går 15 timmar i veckan på förskolan.
Föräldrar har faktiskt ett visst ansvar för sina barn. Dessutom är det konstigt att larmen alltid handlar om att barn får för litet av förskola/fritids. När hörde någon senast barnombudsmannen bekymra sig om de ettåringar som tillbringar tolv timmar om dagen på förskolan?