Varför så rädda?

Att människor bär munskydd i den nya influensans epicentrum, Mexico, är förståeligt. Men att svenskar hamstrar munskydd innan influensan ens är här är obegripligt.Bild: Brennan Linsley/Scanpix

Att människor bär munskydd i den nya influensans epicentrum, Mexico, är förståeligt. Men att svenskar hamstrar munskydd innan influensan ens är här är obegripligt.Bild: Brennan Linsley/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-05-11 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

H1N1 är viruset bakom svininfluensan, eller den nya influensan som myndigheterna numera kallar den. Det är ett nytt virus i den meningen att det nyligen upptäcktes - i Mexico, som de flesta vet vid det här laget.

Men viruset har förmodligen växt fram under lång tid, kanske i Mexico, gissningsvis bland grisar och någon gång har det smittat från gris till människa. Nu sprids det även mellan människor.

Viruset kan därför mycket väl bli en global epidemi. Världshälsoorganisationen WHO har successivt höjt varningsnivån för att H1N1 kan utvecklas till en så kallad pandemi.

Men den nya influensan är en lindrig variant och dödligheten är låg. Än så länge har 800 fall konstaterats runt om i världen, varav ett i Sverige. Hittills har ett 20-tal människor dött, alla utom en i Mexico.

Den svenska kvinna som diagnostiserats med influensan var i stort sett redan frisk när hon lämnade in sitt prov för analys till Smittskyddsinstitutet.

Trots att det rör sig om en lindrig sjukdom blev influensautbrottet i Mexico snabbt en världsnyhet. Paniken spred sig som en löpeld.

Redan innan fallet med den smittade svenskan blev känt rusade många svenskar till apoteket för att hamstra Tamiflu, munskydd och handsprit. På vissa apotek sålde de här produkterna till och med slut.

Varför så rädda? Det undrar i alla fall jag när jag hör att många i Sverige nu hamstrar mediciner. Influensan har ju inte ens kommit till Sverige. Ett fall är inte tillräckligt för att konstatera att den nya influensan är här. Hur kan man då vara rädd för den?

Efter influensautbrottet i Mexico och alla larm om en eventuell pandemi har en oerhört sund och välkommen debatt dragit igång om vad alarmismen gör med människors rädsla och oro. Den handlar också om vem som ligger bakom och bär skulden för alarmismen och dess konsekvenser.

Å ena sidan har vi de medicinska experterna som vill ha mer resurser till och uppmärksamhet kring sina forskningsprojekt. Å andra sidan har vi läkemedelsföretag som tillverkar vaccin och anti-virusmediciner, som vill sälja sina produkter och tjäna pengar. Men det finns också myndigheter, nationella och internationella, som vill visa att de kan agera när en pandemi bryter ut. En annan aktör är medierna, som ofta får klä skott för alarmismen - när det egentligen är deras jobb att rapportera om det som händer.

Allmänheten har också ett ansvar: Att förhålla sig kritisk till larmen. Att fråga sig om det är rimligt att oroa sig, vara rädd och till och med börja hamstra mediciner och skydd innan influensan ens har kommit hit. Att sätta sig in i det som rapporteras i medierna.

Hade de som har köpt på sig mediciner inför en eventuell pandemi verkligen gjort det om de hade reflekterat över att H1N1 ger lindriga influensasymtom och har låg dödlighet? Jag vet bara att jag inte hade gjort det - och att jag inte är ett dugg rädd eller orolig.

Läs mer om