Vem för försöksdjurens talan?

Repliker på Correns huvudledare "När djurrätten blir inhuman" (29/11) kritiserar idén att plocka bort djurrättsorganisationernas representanter ur de djurförsöksetiska nämnderna.

Linköping2011-12-02 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Correns ledare 29/11 baseras på söndagens Brännpunkt i SvD, där de djurförsöksetiska nämnderna diskuteras. Bilden som skapas skildrar dock inte verkligheten.

Corren föreslår att djurskyddsrepresentanterna bör tas bort från nämnderna. Det vore en stor förlust för nämnden då djurskyddsrepresentanterna står för en stor kompetens och engagemang. För att höja kvaliteten i nämndens arbete behöver veterinärens och djurskyddsinspektörens kompetens tas till vara mer och organisationer som stödjer forskning om vetenskapliga alternativ till djurförsök, som till exempel stiftelsen Forska utan djurförsök, skulle också kunna bidra.

Det finns i dag mindre plågsamma försöksmetoder på djur men även vetenskapligt accepterade och djurfria metoder som helt eller delvis kan ersätta djurförsök. Metoder som för utvecklingen framåt och eliminerar risken för missvisande resultat på grund av genetiska skillnader mellan människa och försöksdjur.

Svensk forskning ska vara av hög vetenskaplig kvalitet för att kunna hjälpa människor som lider. Det förutsätter dock inte att djur utsätts för onödigt lidande. Nämndens uppgift är att se till att så inte sker.

Evelina Alsén (MP), ledamot

Linköpings djurförsöksetiska nämnd

Tvärtemot vad som påstås i Correns ledare 29/11 är Djurens Rätt är inte alls emot alla djurförsök. Av offentliga protokoll från nämnden i Linköping framgår att Djurens Rätt reserverade sig mot 14 av dryga 100 ansökningar (2011). Reservationerna handlar ofta om förlegade och onödigt plågsamma metoder där alternativ finns. Samma offentliga handlingar kan berätta att 100 procent av ansökningarna godkänns.

EU har krävt att Sverige höjer kompetensen i nämnderna och genomför seriösare beredning. Därför rimmar artikelns förslag på att utesluta djurskyddsorganisationerna ganska illa. Snarare är det hög tid att en veterinär och en djurskyddsinspektör får fasta platser i nämnderna; något som redan tillämpas i andra länder.

Jan-Erik Strömberg, Djurskyddet Sverige

Inger Gruffman Gejel, Djurens Rätt

ledamöter i Linköpings djurförsöksetiska nämnd

Corren svarar:

Djurens Rätt skriver på sin hemsida att det inte är "etiskt försvarbart" att göra försök på djur, att människan inte har rätt att använda djur i försök och att organisationen arbetar för ett avskaffande av alla djurförsök som inte ligger i djurens intresse. Om Djurens Rätts representant i Linköpings djurförsöksetiska nämnd har en mer pragmatisk och mindre dogmatisk inställning är det positivt, men det ändrar inte Djurens Rätts officiella hållning att alla djurförsök bör avskaffas.

Att veterinärer och djurskyddsinspektörer får fasta platser i nämnderna är ett utmärkt förslag. Till skillnad från djurrättsrörelsen står de för professionell kunskap om djur och inte för en extremradikal ideologi som ställer djur mot människor, och skulle fungera som just djurskyddsrepresentanter i stället för dagens djurrättsrörelserepresentanter.

Correns ledarredaktion

Läs mer om