"Om ni verkligen vill att polisen ska ta den där killen så måste ni väl ändå visa upp hur han ser ut!"
Läsaren som hörde av sig i torsdags morse var både upprörd och förvånad. På sidan sju hade Corren en artikel om jakten på mannen som försökte köra över en polis när han flydde i en bil i Strålsnäs den 18 september. Över artikeln finns en bild av en Saab 9000 med utsuddat registreringsnummer. Bilen står på en bensinmack och tankas av en man som också är pixlad (ja, det är så vi kallar det när vi anonymiserar med rutmönster). Av texten framgår att polisen tror att det är mannen de söker och att han tjuvtankar.
På senare år har det blivit allt vanligare att polisen med hjälp av olika övervakningskameror faktiskt har bilder på brottslingar innan de gripits. Och att de lämnar ut bilderna till media. Efterlyst i TV3 baserar en stor del av sin verksamhet på sådana filmer från polisen. Så läsaren som ringde tar upp en aktuell och viktig fråga.
Svaret är att det inte är Correns sak att se till att brottslingar grips, det är polisens. Vår uppgift är att informera allmänheten om intressanta saker, till exempel nyheter om jakten på den nu efterlyste mannen.
Genom att publicera bilder på misstänkta brottslingar blir media ett verktyg för polisen. Men vi jobbar inte åt polisen. Våra uppdragsgivare är ni, läsare. Av det skälet är jag i grund och botten skeptisk till att publicera dessa polisbilder. Vi ska utgå från allmänintresset, inte polisintresset. Och ibland talar allmänintresset för publicering.
Minns du tjuvarna som gömde sig på IKEA över natten och blev fångade av en kamera? Eller gänget som åkte runt i västra Östergötland och rånade butiker? I båda fallen visade vi de eftersökta utan maskering. Här var det i mina ögon rimligt att visa de misstänkta av ett avgörande skäl: de var fotograferade mitt under pågående gärning. Att de begick ett brott var ställt utom allt rimligt tvivel.
När det gäller den tankande mannen, så har han ännu inte försökt köra på en polis när bilden tas. Polisen säger dessutom att man bara "tror" att bilden visar den skyldige. Även om det är rätt bil, så satt det två personer i bilen. Tänk om de bytte plats innan brottet?
Offer för brott pixlar vi alltid till oigenkännlighet i Corren. Även misstänkta brottslingar om de är fotograferade före eller efter brottet och det finns minsta chans att de är oskyldiga.
Bilden av mannen vid macken väcker emellertid en annan oroande fråga. Att antalet fotograferade brottslingar ökat beror på att antalet övervakningskameror ökat. Vill vi verkligen ha alla dessa kameror? Hur många gånger blev du fotograferad när du åkte till jobbet igår? Eller när du om en stund ska ut på stan?