Rubriken är från vänsterledaren Jonas Sjöstedts anförande i riksdagen i går. Sjöstedt menade att valet i år handlar om värderingar, och vilket samhälle vi vill se. I det har han rätt. Den viktigaste valfrågan för svenska folket är skolan, enligt en färsk undersökning av Aftonbladet/United Minds. Vänsterpartiet vill inte bara förbjuda alternativa skolformer att gå med vinst, i går ifrågasatte Sjöstedt hela skolvalet. Och det är i allra högsta grad en fråga som mynnar ut i vilket samhälle vi vill leva i. I Sjöstedts variant skulle mycket se annorlunda ut.
På sätt och vis är det konsekvent av Vänsterpartiet att lägga hela valfriheten på bordet. För om det inte finns några alternativ, blir det svårt att göra val. Hans Bergström, docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter, påpekar i skriften ”Valfrihet och välfärd – ett liberalt perspektiv” (Bertil Ohlin-institutet) att det finns två fundamentala skäl till valfrihet: egenmakt och entreprenörskap. Jonas Sjöstedt vill strypa båda, eftersom vänsterledaren anser att valfrihet leder till ojämlikhet och segregation. Problemet för Sjöstedt är att det inte stämmer. Inom skolan tillämpar Sverige skolpengssystemet, vem som helst kan välja vilken skola som helst. Det minskar segregeringen, vare sig plånbok eller bostadsort avgör vilken skola en elev ska gå i. I debatten i riksdagen i går var de rödgröna uppenbart sammetslena mot varandra. Men Åsa Romsons (MP) ton hårdnade när Vänsterpartiets motstånd till friskolor på landsbygden kom på tal.
En annan viktig fråga inför valet i höst är jobben. Även i här urskiljer sig Vänsterpartiet men också Miljöpartiet. När Alliansen och Socialdemokraterna talar om hur fler ska komma ut i arbetslivet vill V och MP minska antalet arbetade timmar. MP till 35 timmar i veckan, V till 30 timmar i veckan – med bibehållna löner, ska tilläggas. Mikael Damberg (S) tog inte replik på vare sig Romsons eller Sjöstedts anförande. Så vad S anser om sina eventuella regeringspartners jobbpolitik framgick inte. Däremot pressade Sjöstedt Damberg i en replik om arbetskraftsinvandring och undrade vem Damberg skulle få lättast att göra upp med – honom eller Annie Lööf (C). Där fick Damberg tillstå att han och Sjöstedt stod närmare varandra. I övrigt är det uppenbart att V:s världsbild skiljer sig rätt mycket från övriga riksdagspartier.
Ointressantast i gårdagens debatt var Sverigedemokraterna och Björn Söder. När alla andra talade skola, pratade han om EU som federation – och gjorde en jämförelse med Sovjetunionen! När övriga pratade klimat, kol- och kärnkraft, ville Söder prata försvarsförmåga. Att SD stod ut mest i en debatt som handlar om vilket samhälle vi vill leva dock inte förvånande. Deras ideal är det som skiljer sig mest från övriga partiers.