Vill inte rätta in sig i ledet

Det är ingen lätt uppgift Mona Sahlin har framför sig inför nästa års val. Helst innan valrörelsen drar igång ska den rödgröna motsvarigheten till alliansen stå enat kring ett regeringsalternativ. Eller?

Lars Ohly (V) vill inte bli alltför bundis med de övriga i oppositionen. Foto: Andreas Apell/Scanpix

Lars Ohly (V) vill inte bli alltför bundis med de övriga i oppositionen. Foto: Andreas Apell/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-08-11 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Inte nödvändigtvis, tydligen. Åtminstone inte enligt Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly. I samband med sitt sommartal i Gnesta i söndags klargjorde vänsterledaren att det inför valet finns frågor där hans parti inte kommer att vara överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ohly vill inte precisera vilka dessa frågor är. Men en trolig sådan är friskolorna. Där har partierna varsin linje - V vill inte tillåta vinstdrivna friskolor medan MP tycker tvärtom. S står någonstans mitt emellan och är oense även internt, även om S talesperson i utbildningsfrågor, Marie Granlund, försöker intyga att så inte är fallet.

En annan viktig fråga där de rödgröna åsikterna går isär är den svenska närvaron i Afghanistan. Corren efterlyste den 28/7 Sahlins röst i debatten. Trots att det var den förra S-regeringen som först skickade svenskar till Afghanistan, och partiet i december stödde utökningen av styrkan, är S splittrat även i den här frågan.

Lars Ohly är däremot inte splittrad. Han vill skicka hem de svenska trupperna. MP vill utreda saken. Att göra som Aftonbladets S-märkta ledarredaktion kräver och ena oppositionen kring Afghanistan (3/8) är med andra ord lättare sagt än gjort för Mona Sahlin.

Man kan inte begära att de rödgröna ska vara eniga på alla politiska områden. Det begärdes inte av alliansen inför förra valet. De borgerliga hade dock ett gemensamt valmanifest - den tanken verkar de rödgröna ha övergivit. Varje parti ska ha sitt eget och som komplement ska en gemensam regeringsplattform skapas.

Vilka frågor som läggs i respektive papperslunta är alltså inte klart. Och lyssnar man på Ohly låter det som att det gemensamma programmet blir rätt tunt medan partiernas enskilda manifest kommer att väga betydligt tyngre. Det verkar emellertid vänsterledaren se som något positivt. Min inriktning är att det är viktigt att vi inte framstår som ett parti, sa han till Rapport i söndags.

Den risken är nog obefintlig. Men en allt för stor oenighet inom oppositionen är ett problem eftersom det skapar osäkerhet hos väljarna. Vilken politik kommer egentligen att drivas med Sahlin som statsminister?

Ohly kringgår frågan genom att hänvisa till valresultatet, som han tycker ska avgöra hur pass stort inflytande varje parti får vid en regeringsbildning. Men för väljarnas- och förmodligen också för oppositionens egen - skull borde kohandeln till stor del vara överstökad innan valet.

Men status quo spelar Lars Ohly i händerna. Medan MP:s språkrör framhåller sin samarbetsvilja med S, kör Ohly gärna sitt eget race. Eftersom han är garanterad en plats i regeringen om de rödgröna vinner valet, kan Ohly på det här viset både äta kakan och ha den kvar. Det kan bli det rödgröna samarbetets fall.

Läs mer om