Visst levervänster/höger-dimensionen

Linköping2004-05-07 05:27
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Från sitt upphöjda och isolerade utkikstorn spejar Correns ledarredaktion ut över nejden och upptäcker att de etablerade partierna med undantag av vänstern och miljöpartiet försöker föra folket bakom ljuset inför EU-omröstningen i juni. Socialdemokraterna och moderaterna är värst, tycker Corren. De vill göra valet den 13 juni till en kraftmätning mellan vänster och höger i politiken - allt i syfte att dölja att de egentligen är överens i huvudfrågan, det vill säga att mer makt ska samlas i Bryssel. Corren vill att valet ska handla om det konstitutionella fördraget, det vill säga det nya förslag till ny EU-grundlag som ännu ej existerar i sinnevärlden.

Correns perspektiv är inskränkt och leder vilse, och inte nog med det. Utgångspunkten är uppåt väggarna. Tvärt emot vad den snävt nationalstatsfixerade Corren hävdar så är vänster/höger-dimensionen en realitet; levande och högst påtaglig. Den polske fackföreningsledaren Andrzej Matla beklagade nyligen att debatten om EU:s nya grundlag i alltför stor utsträckning kretsar kring form- och procedurfrågor och efterlyste en debatt som utgår från ideologiska principer. Verkligheten, det vill säga de frågor som just nu engagerar de Europeiska fackföreningarna och deras medlemmar, ger Matla rätt. Den verkligheten, folks vardag och kampen för den sociala dimensionen, intresserar inte Correns ledarredaktion, vars frustande iver att hävda den autonoma nationalstatens suveränitet överskuggar allting annat. Ledarredaktionen tycks inte ens inse att kapitalets internationalisering ställer nya och andra krav på politiken.

Just nu debatteras det så kallade tjänstedirektivet, som, om det blir verklighet, raserar såväl kollektivavtal som konsumentinflytande. Tjänstedirektivets blotta existens är en hårdhänt påminnelse om hur aktuell och närvarande vänster/höger-dimensionen är. Sak samma med debatten om fusionsdirektivet som reglerar företagsfusioner över nationsgränserna i EU och löntagarnas inflytande, frågan om skattedumpning, strejk- och konflikträtten, minimiskatter, osv, osv. EU kan och ska kritiseras. Den byråkratiska överbyggnaden är på tok för stor, parlamentsledamöternas ekonomiska villkor på tok för förmånliga, och kommissionens iver att lägga näsan i blöt i småfrågor på tok för stor. Men färdriktningen är rätt. Samarbete för integration, tillväxt och välfärd. Hur vi tar oss fram är en fråga om politiskt vägval: Högersväng eller vänstergir. Corren har tidigare applåderat Junilistans tillkomst. Junilistan hyllar den inre marknaden och den oreglerade marknadsekonomin, men säger nej till fördjupat politiskt samarbete. Correns ledarredaktion och Junilistan illustrerar tesen om vänster/höger-dimensionen som politikens bultande hjärta.

Socialdemokraterna har hittills varit dåliga på att sätta in EU-politiken i ett ideologiskt perspektiv. Därför blir det ingen rusning till vallokalerna i juni. Först när Göran Färm (s) & Co sätter in EU i det nödvändiga vänster/höger-perspektivet blir den europeiska integrationsprocessen intressant.

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Läs mer om